Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gränsöverskridande tjejlag i hockeyherraväldet

Den internationella tjejhockeyhelgen friades i Falun.
Ett tiotal tjejer, varav två nybörjare, deltog i aktiviteterna i Lugnets ishall.
– Damlaget i Falun har fått en fantastisk sammanhållning mitt i hockeyherraväldet, säger lagledare Irene Henriksson.

Johanna Eldebäck 10 år, plockar skydd fram efter skydd från sin stora träningsväska. När hon fått på sig hela munderingen är hon dubbelt så stor som vanligt och känner sig inte längre som den minsta spelaren i laget. Johanna har spelat hockey sedan hon var två år och drömmer om att bli en professionell spelare.

Vad är roligast med hockey?

Det är nog skridskoåkningen, eller att få vara med i ett lag. Nej föresten, det är att spela match och dribbla förbi andra laget. Det går inte att säga, allt är roligast, säger hon och spänner fast armbågsskydden.

Men entusiasmen delas inte av särskilt många tjejer i hennes omgivning. Hon är den enda i sin klass som spelar hockey. De andra tjejerna tycker mer om hästar och ridning och tror att hockey är en farlig sport berättar Johanna.

– Det är väl inte farligare än att rida på en stor häst, i tjejlaget får man inte ens tacklas, säger hon. Tacklingsförbudet i damlaget beror på att åldersspannet bland spelarna sträcker sig från 9 till 42.

Annika Lundholm och Irene Henriksson är lagledare för Falu IFs damlag i hockey. De berättar att det finns både fördelar och nackdelar med ett så varierat lag.

– Tävlingsmomentet är nedtonat. Vi jobbar mot personlig utveckling och spelarna visar respekt för varandra. Vänskapsbanden har ingenting med ålder att göra i det här laget, säger Irene Henriksson.

– De som vill satsa på professionellhockey finns alternativet att spela med herrlagen. Man behöver inte välja det ena eller det andra, säger Annika Lundberg.

Bägge lagledarna har döttrar som tränat i laget och de är övertygade att sporten har påverkat tjejerna till att våga ta plats och få bättre självförtroende.

– Det är många unga tjejer som skulle behöva komma ur sitt skal. Det är exakt det vi vill erbjuda; en plats dit de kan komma för att ha roligt och kämpa tillsammans. Här ska flickor, tjejer och kvinnor slippa alla krav på att vara perfekta, säger Irene Henriksson.