Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granne: "De odlar säkert knark där"

Under vintern och våren har flera ortsbor reagerat på att det kommit rök ur skorstenen på ett hus i byn, utan att de sett några människor eller bilar vid fastigheten.
– Jag sa till min man, att de odlar säkert knark där, men han trodde mig inte, säger en av grannarna.

Annons

LÄS MER: Åtalad i narkotikahärvan: "Jag gjorde som de bad mig"

Men kvinnan, som vill vara anonym, fick rätt. Det var en knarkodling i den gamla skogsvaktarbostaden mitt i byn. Fastigheten har länge varit i privat ägo och sålts vidare, senast till den man som nu åtalats för inblandning i framställandet av drogen cannabis.

– Visst anade vi att det var något skumt, men man kunde ju inte tro att det var något sådant här, säger en annan granne.

Även han har reagerat på att det kom rök ur skorstenen samt att det varit plogat på vägen upp till huset, utan att det synts till någon person.

– Man vill ju gärna att människor ska flytta hit, men inte sådant här folk, säger han.

Enligt P1-programmet I lagens namn, som sändes i Sveriges Radio tidigare i juli, är flera områden i Sverige idag sjävförsörjande på cannabis. Polisanmälningarna om knarkodlingar har fyrdubblats på åtta år och den inhemska produktionen konkurrerar med insmugglat hasch, enligt poliser som programmets journalister talat med.

Odlingar förekommer över hela Sverige, nu också bevisligen i Härjedalen.

– Det är ju väldigt billiga hus här så det är väl lite typiskt att någon köper upp ett sådant och försöker starta någon kriminell verksamhet, säger en granne.

– Samtidigt är det här ju det sämsta stället att göra något olagligt på. Alla som bor här är ju nyfikna och håller koll på bilar och folk som passerar, säger en annan.