Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grängesberg Iron skyddas mot konkurs

Grängesberg Iron AB har ansökt om, och beviljades på måndagen företagsrekonstruktion av Falu Tingsrätt.

I morgon torsdag beslutar tingsrätten om rekonstruktionen ska avbrytas och bolaget försättas i konkurs.

På onsdagen förklarade tingsrätten först att förre vd Petter Erikssons begäran om konkurs skulle bli vilande innan man fortsatte med att ta ställning till Cypernbaserade K II Holdings konkursbegäran. Där kommer en dom att avkunnas av tingsrätten 26 september vilket om konkursen beviljas leder till att rekonstruktionen avbryts i förtid annars är man skyddade i tre månader.

Eriksson har inte fått ut lön och K II Holding inte fått ett lån på 3,5 miljoner dollar återbetalt i tid.

Grängesberg Iron AB meddelar att bolaget måndagen den 23 september 2013 har ansökt om skydd mot konkurshotet med en företagsrekonstruktion vid Falu tingsrätt. Samma dag beslutade tingsrätten om tre månaders rekonstruktion enligt ansökan.
Rekonstruktionen bedöms vara nödvändig för att ge bolaget den tid som behövs för att kunna slutföra förhandlingarna kring en långsiktig finansiell lösning.

Falu tingsrätt har utsett Thomas MacDowall vid Hellströms Advokatbyrå i Stockholm till rekonstruktör. Borgenärssammanträdet hålls den 14 oktober.

Grängesberg Iron förklarar att de sedan obeståndet som inträffade under våren arbetat med olika kapitalanskaffningsåtgärder.

Grängesberg Iron AB har fram till i augusti 2013 investerat cirka 60 miljoner kronor i förstudier, tillstånd och förberedelser för att återöppna gruvdriften i

Grängesbergsgruvan, varan 10 miljoner betalats i ränta till finansiären på Cypern.
I syfte att säkerställa att dessa värden kan bevaras, för bolaget långt gångna diskussioner med flera potentiella investerare som man träffat under den finansieringsrunda man haft tillsammans med SEB Enskilda.

"För närvarande förs intensiva diskussioner med flera seriöst intresserade investerare", skriver bolaget i sin rekonstruktionsbegäran där målet är att uppnå en finansieringslösning för det fortsatta arbetet i projektet med att återstarta Grängesbergsgruvan.

Svårigheten som uppstått är att bolagen Northland Resources, Dannemora Mineral, Nordic Minmes och lappland Goldminers visat bristfälliga lönsamhetsstudier, parat med finanskrisen och mindre tillväxt i Kina så har investerarna inte slutit upp som man hoppats på.