Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Granatkastarutbildning lockar 29 unga in i militärlivet

Vattenflaska, strumpor, flera sorters handskar, sockor, termos, packväskor.
Trängseln i korridoren var påtaglig då sex unga tjejer och 23 unga killar i ett mindre hav av utrustning kontrollerade att de fått allt.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android

– I dag har vi på Dalregementsgruppen inryckning av nya rekryter för första gången på några år. De ska få sin grundläggande soldatutbildning men även befattningsutbildning till granatkastarsoldater, berättar Mikael Lundin överstelöjtnant och chef för Dalregementsgruppen.

Falun är först ut i landet med Försvarsmaktens nya utbildningskoncept, där den grundläggande soldatutbildningen om fyra månader slagits samman med befattningsutbildningen på två och en halv månad. Utbildningens mål är att soldaterna ska kunna hantera 12 centimeters granatkastare med vilka man kan bekämpa såväl oskyddade soldater som stridsvagnar på ända upp till åtta kilometers avstånd.

När soldaterna, som främst kommer från Dalarna men några även från Gästrikland och Västmanland, är färdigutbildade ska de bemanna en granatkastarpluton med till en början tre pjäser och i ett senare skede fyra. Plutonen ska ingå som en del i krigsförbandet Dalabataljonen med uppgift att kunna bevaka, skydda och försvara militär- eller samhällsviktig infrastruktur.

– Vi hade hoppats på ännu fler än de 29 till våra totalt 40 utbildningsplatser. Det är inte så lätt i dag att rekrytera unga människor till Försvarsmakten, upplyser Mikael Lundin.

En av de unga rekryterna är Cecilia Pousette, 21 år från Stora Skedvi, hon ser det som en personlig utveckling att genomföra den militära utbildningen.

– Jag tycker det verkar spännande med granatkastare säger hon, innan de i dubbel bemärkelse gröna soldaterna ställer upp utanför B-kasernen för att gemensamt äta sin kvällsmat.