Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grammisbelönade Lena Willemark med nya sånger på älvdalsmål

Nyligen vann hon en Grammis i kategorin Årets folkmusik för skivan "Trees of light" som hon gjorde tillsammans med Anders Normin och Karin Nakagawa. Nu är Lena Willemark aktuell med ännu en skiva där hon sjunger på älvdalsmål, "Blåferdi", som kom till av ett beställningsjobb från Sveriges Radio.

Annons

När Grammisen för Årets folkmusik gick till "Trees of light" av Lena Willemark, Anders Normin och Karin Nakagawa så var ingen av dem närvarande för att ta emot utmärkelsen på Cirkus i Stockholm. De befann sig alla i Göteborg för att uppträda. Lena berättar att de ändå trodde att en gigant inom svensk musik skulle ro hem det hela.

– Det var väldigt oväntat, vi hade ingen riktig koll för vi skulle spela i Göteborg den kvällen. Är man där på galan så smittas man ju av förväntan, därför kändes det extra roligt. Vi hade även en konkurrent som hette Sven-Bertil Taube så vi är glada att juryn såg vår starka och vackra musik mitt i allt det flöde av fantastisk musik som finns, säger Lena.

Skivan "Trees of light" har den älvdalska titeln "Lyöstraini" och på albumet sjunger Lena Willemark på älvdalsmål, precis som på hennes nya skiva "Blåferdi" (Den blå färden). Skivan kommer sig av ett beställningsverk från Sveriges Radio till Lena, en av få gånger som det gått till en folkmusiker och inte till en kompositör av klassisk musik. Musiken framfördes för första gången i Rättvik sommaren 2014 under Euroradio Folk Festival som direktsändes i flera länder.

Musiken och texterna är inspirerad av boken "Den skakande kvinnan" av Siri Hustvedt.

– Hon skriver att vi har vår inre historieberättare, men sen finns det mycket okänt inom oss, ett okänt hav som vi ibland vet och ibland inte vem om. Det är större än den vi pratar om till vardags. Det har med dagen och natten att göra, säger Lena.

Skivan spelades in i oktober förra året med samma handplockade musiker som Lena använt sig av under uruppförandet: Mia Marin, femsträngad fiol, Emma Reid, fiol, Mikael Marin, femsträngad viola, Leo Sander, cello och Tina Quartey, slagverk. 

Skivan släpps den 4 mars och det kommer att göras uppträdanden i Stockholm, Malmö och Sigtuna. Men mest av allt ser Lena fram emot att spela nya skivan på bion i Älvdalen den 11 mars.

– Det känns otroligt roligt, äntligen behöver jag inte förklara så mycket vad det handlar om.

Vad är det som är så speciellt med älvdalsmål?

– Det är ett rikt språk av ljud, det är ett rikare språk rent ljudmässigt än svenska. Det är ett bildspråk och det finns ett djup där. Det är outstanding att sjunga på. Jag älskar det språket och det känns väldigt värdefullt att kunna sjunga på.

Läs också:

Lena Willemark: Det har uppväxten i Älvdalen gett mig

Lena Willemark inleder folkmusikfestival

TV: Fint uppdrag för Willemark