Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Grådö populärt hos bönder

Coops Grådömejeri ansluter 30 mjölkbönder inom en omkrets på fyra-fem mil från Grådö. Ungefär hälften av bönderna kommer från Dalarna

Grådö mejeri har valt ut ett 30-tal bönder i Dalarna och Västmanland som leverantörer. Dessutom ska ett avtal med Falköpings mejeri trygga produktionen.

– Vi går inte norr om Borlänge ännu. Vi har fått den mjölk vi behöver och kommer att ta in ungefär 40 miljoner liter till Grådö. Men hade vi anslutit alla som ville gå till oss hade det handlat om dubbelt så många bönder, så stort var intresset. Men vi går inte längre just nu utan har det vi behöver för att kunna återstarta mejeriet, säger Grådös chef Staffan Eklöv som berättar att man redan säkrat det mål man hade satt upp för 2014.

Första oktober tar Coop över och då börjar man med att städa anläggningen och ett par veckor senare börjar man övningsköra anläggningen.

– Hur många anställda det blir kan vi inte uttala oss om ännu, men vi jobbar nu med bemanningsfrågan och de produkter vi ska producera och nu är det mycket lättare när vi vet hur stor volym vi ska ta in, säger Eklöv.

Det har hänt mycket under det år som gått sedan Arla slukade Milko och man sålde Grådö.

Som tidningen kunnat berätta så kommer det nästa år lanseras en lokal Dalamjölk som ska tillverkas hos Gefleortens mejeriförening som plockar åtta Arla-medlemmar - och var fjärde mjölkliter - från Arla i Dalarna.

11 miljoner liter går till Gävle efter årsskiftet.