Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gräddfil för politiker

I 30 år har vänsterpartisten Ola Olin, 64, i Malung drivit frågan om politikernas pensionsförmåner.
Han tycker att det är orimligt att anställda politiker redan från 50 år ska kunna gå i "pension", som förtroendevald, livet ut.

– Jag vill betona att min kritik riktar sig mot systemet och de som beslutat om detta, inte mot de enskilda politiker som tar del av förmånen enlgit avtal.

– Det stämmer ju inte alls med arbetslinjen som gäller ute i samhället. Och nu kanske det äntligen kan bli en ändring, säger Olin.

Redan 1982, då Malungs kommun antog Kommunförbundets rekommendationer om pensionsförmåner från 50 år för politiker, protesterade Olin och tyckte att det av anständighet i alla fall borde vara en gräns vid 60 år.

Han har även drivit frågan nationellt då han varit ombud vid tre kongresser med Sveriges kommuner och landsting. Senaste gången 2007 fick han i alla fall med sig hela V-gruppen och några till på sitt förslag, men ingen majoritet.

– Jag är förvånad att det här inte har ändrats, men nu känns det som att det är på gång.

– Åldersgränsen bör åtminstone höjas till 60 år, helst ännu mer, och pensionsförmånen borde även tidsbegränsas till ett år.

– Att avgående politiker kan ta ut full politikerpension och sedan arbeta och tjäna in pengar via ett eget bolag, utan att pensionen påverkas, är ju en konstruktion som är rent stötande, tycker Olin.

Han har en lång politisk karriär bakom sig i Malung-Sälen och han hade själv varit berättigad till politikerpension då han fyllde 58 år.

– Jag har tidigare inte utnyttjat den möjligheten, i linje med den övertygelse jag har. Däremot har jag sedan jag fyllde 64 år, och mitt liv av hälsoskäl förändrats ganska radikalt, tagit ut min politikerpension, säger Olin.

I Malung-Sälen pågår en utredning, som ska vara klar nästa år, om politikernas pensioner i kommunen.

På nationell nivå har Sveriges kommuner och landsting aviserat att nya rekommendationer är på gång inför valet 2014.

– Trägen kanske vinner till slut, även om det har tagit sin tid, säger Ola Olin.