Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

GPS-försedd ren till Prinsparet

När Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia besökte Idre Sameby under tisdagen fick paret ett nytt "husdjur".
Som en av gåvorna överlämnades en GPS-försedd ren.
– Även om besöket varade under kort tid fick vi mycket egen tid med Prinsparet, berättar Benny Jonsson från Idre sameby.

Annons

Som avslutning på Prinsparets dalaresa stod ett besök vid Idre sameby – Sveriges sydligaste sameby.

Efter att ha fått vandra i 2,5 kilometer från Grövelsjöns fjällstation mötte samebyn upp i gränslandet mellan kalfjäll och björkskog.

– För oss var det otroligt glädjande att de ville komma hit och att paret själva hade valt det. Det här var inget påtvingat besök, förklarar Benny Jonsson.

Förutom att få smakprov på traditionella samiska delikatesser så som torkat renkött, rökt renhjärta och souvas fick Prinsparet gåvor av samebyn.

Från och med nu är Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia ägare till ett nytt "husdjur" även om ägandet sker på distans.

En av samebyns renar har nämligen försetts med en GPS-sändare och tilldelats Prinsparet för att de ska kunna följa sin nya kompis på distans.

I samband med renskiljningen senare i år kommer den kungliga renen att utses och prinsparet har även lovat att återkomma med namn.

– Vi anser att Prinsparet har en anknytning till samebyn. Prinsessan Sofia i och med att hon kommer från Älvdalen och att kommunen är den sydligaste i landet där det finns en sameby, säger Benny Jonsson och fortsätter:

– Men vi tycker att även prinsen har en koppling hit med tanke på att hans förfäder, 1888 och 1889 reglerade renskötseln här med hjälp av ett kungabrev och det är helt unikt i Sverige.

Utöver den GPS-märkta renen så fick även prinsparet ett lasso med en hornring med Prinsparets monogram inristat.

Efter Prinsparets besök vill nu Idre Sameby, ytterligare, stärka banden med hovet.

– Vi kommer att skicka in en ansökan till hovet om att vi vill att Prinsparet ska bli ambassadörer för Idre sameby. Vi vill ha en nära och bra relation med dem, säger Benny Jonsson.

VAD TYCKER DU ATT RENEN SKA HETA? KOM MED NAMNFÖRSLAG!