Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör påsköl i källaren

FALUN
Efter att ha nattat sina små brukar många småbarnsföräldrar utmattat sjunka djupt ned i
tv
-soffan.


Hemma hos familjen Ryentorp nobbas dock nämnda möbel, här lockas mamma och pappa i stället ned i källaren.

Vid en till synes vanlig villa i Falun möts Mitt Dalarna av en lastpall full med tomglas och i dörren till garaget välkomnar Jonny Ryentorp, nu iklädd rollen som bryggare.

– Ida kommer snart, säger han och visar in oss källaren där det bland cyklar och annat är förberett för dygnets andra arbetspass – att tappa det egentillverkade påskölet på flaska.

Som alla berättelser har även den här en början och denna startade med Jonnys studier i USA mellan åren 1996 och 2001. Där hade den våg av mikrobryggerier som nu sköljer in över Sverige då redan startat.

Parets egna resa i ölets värld inleddes med ölsatser innan det via idogt läsande av böcker och tittande på tv och Youtube ledde till mer seriös bryggning enligt egna recept.

– När jag ammade våra tvillingflickor började Jonny under februari 2011 att brygga öl i vår källare, berättar Ida Ryentorp.

Efter en tid började det hela anta en mer professionell inriktning och med hjälp av företagslotsen Emma Jonsson ordnades alla de tillstånd som krävs för att få brygga öl till försäljning. De guidades genom livsmedelslagar och till upplagshavartillstånd som krävs från skatteverket för att få förvara oskattad alkohol.

– Det öl vi tappar nu i kväll är vårt påsköl och cirka 1 000 flaskor finns på systembolagen i Falun och i Borlänge samt på några krogar och pubar, berättar Jonny och Ida samtidigt som de med van hand desinficerar, fyller, korkar och ställer flaskorna i kartonger för vidare leverans.

Till en början var det Jonny som stod för det brinnande intresset, men nu är det enligt honom nästan så att Idas intresse vuxit ikapp.

– Att kunna beställa det egna ölet på krogen känns verkligen coolt säger hon med ett stort leende.

Vilket mål har de då med sitt bryggeri?

– Vi har båda bra heltidsjobb och våra tre barn och jobben kommer först. Vi vill bara göra det här som vår gemensamma grej och brygga öl att vara stolta över.