Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gör mobbning till det brott det är

Mobbning och trakasserier tar sig nya uttryck när aktiviteten på sociala medier ökar. Som företagare idag är sociala medier den nästintill största marknadsföringskanalen för nya kunder och uppdrag, så finns du inte där då finns du inte. I takt med att någon blir känd som till exempel föreläsare eller författare så ökar samtidigt risken för att utsättas för trakasserier, mobbning och hot.

Här ser vi ett glapp i lagstiftningen som långtifrån har hängt med i dagens snabba teknikutveckling. Dagens lagstiftning kring nätmobbning kräver att det misstänkta brottet ska kunna leda till fängelse för att polisen ska kunna agera. Den möjligheten har hittills inte visat sig existera och därför är det lönlöst att med polisens hjälp försöka få fram uppgifter så är det inte självklart att det går att ingripa. Den förklaring de som drabbas får är att polisen saknar resurser för den här typen av brott och att kränkningarna inte är allvarliga nog.

Den som drabbas av mobbning har inte någon annan rättslig instans att vända sig till. Med en heltäckande lag mot mobbning och om mobbning skrivs in i brottsbalken blir det möjligt att anmäla mobbning/trakasserier som brott. För att stävja mobbningen behövs en förändring i lagstiftningen så att den som utsätts har möjlighet att anmäla mobbningen som det brott det faktiskt är. Varför betraktas det som sker på nätet som mindre allvarligt, hotfullt och kränkande, än om samma saker sker på arbetsplatsen, i skolan eller på fritiden?

I lagrådsremissen som förväntas träda i kraft 1 januari 2015 och som rör tryck- och yttrandefriheten innehåller förslag som ger enskilda personer en starkare processuell ställning i ärekränkningsmålen och ett ökat skydd för den personliga integriteten. Det föreslås att kravet i brottsbalken på särskilda skäl för att väcka allmänt åtal för förtal och förolämpning tas bort. Detta innebär att allmän åklagare och Justitiekanslern i högre grad kommer att kunna bistå enskilda som t ex har utsatts för förtal på internet.

Vi ser med tillförsikt fram emot denna ändring men menar att denna förändring behöver träda i kraft senast 1 januari 2014.

Nina Jansdotter

Beteendevetare och expert på sociala medier

Cecilia Kärvegård

Beteendevetare och författare

Linda Mathiasson

Ordförande Steg för steg, för en bra psykosocial miljö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel