Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gonäs bergsmansgård får skönhetspriset

Av olika anledningar har beslutet om Ludvika kommuns skönhetspris 2012 försenats. Men nu har kultur- och fritidsnämnden kommit med ett besked. Priset tilldelas Gonäs bergsmansgård, som ägs av familjen Riesenfeld.

Övriga nominerade var den nyrenoverade dammen i Persbo med anor från 1600-talet, bostadsområdet Jordbrukaren vid Gamla Bangatan och lek- och aktivitetsplatsen Elefanten i Gräsberg.

Skönhetsrådets motivering lyder som följer:

"Ludvika kommuns skönhetspris 2012 tilldelas Gonäs bergsmansgård och familjen Riesenfeld för den enastående kulturgärningen att med stor kunskap och engagemang restaurera byggnadsminnet Gonäs bergsmansgård på ett föredömligt sätt. Egenarten hos gången tids byggnadsskick har bevarats på ett vis som smälter samman med dagens verksamhet, som bedrivs på gården, där omkringliggande ekonomibyggnader och bodar i knuttimring visar ännu i dag hur bergsmän levde under tidigt 1800-tal".

Det är ännu inte bestämt när priset ska delas ut.