Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Golvföretag däckat - i konkurs

Golvföretagen Dala-Floda Group har försatts i konkurs. Ett 40-tal anställda berörs, varav cirka hälften av dem i Dala-Floda.

På måndagen lämnades konkursansökan in hos Falu tingsrätt. Förutom Dala-Floda Group har också moderbolaget - BooForssjö AB i Katrineholm - försatts i konkurs.
- Totalt berörs omkring 140 anställda i Katrineholm, Hjortkvarn, Forneby och Dala-Floda, berättar Mats Sigvant som var vd i moderbolaget.
Dala-Floda Group är ett företag med anor. I över 100 år har man arbetat med trä i olika former i Dala-Floda. Det nuvarande företaget bildades då Dala-Floda Golv och Forneby List gick samman år 2006. BooForssjö AB kom däremot in som ägare redan 2002, då under namnet Boo-Hjortkvarn AB.
Huvudprodukten vid fabriken på Idrottsvägen i Dala-Floda har varit massiva trägolv i furu, ek och ask.
I Dala-Floda jobbar i dag ett 15-tal kollektivanställda. Dessutom ett antal tjänstemän. Men för bara några år sedan var arbetsstyrkan närmare 70 personer.
- Men vi har rationaliserat och effektiviserat ganska hårt de senaste åren så nu finns det omkring 40 anställda kvar, säger Mats Sigvant.
Då ingår också personal i Forneby utanför Sala.
Till konkursförvaltare har utsetts Peter Bredelius vid Lindahls advokater i Örebro.
Till DT förklarar moderbolagets vd Mats Sigvant konkurserna:
- Ryggsäcken blev för tung. Vi har haft en rad förlustår och även om det sista året såg bättre ut blev det för mycket. Dessutom ser marknaden dyster ut de närmaste åren.
Nils Bergström som är vd för Dala-Floda Group AB sedan år 2008 tror och hoppas dock att det finns en framtid för golvtillverkning i Dala-Floda.
- Vi är stolta över våra produkter och har ett starkt varunamn. Målet för konkursförvaltaren är att hitta en köpare som kan driva verksamheten vidare.