Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Golfklubben som vurmar för barn och integration

I tre veckor har svenska barn fått spela golf tillsammans med asylsökande barn på Sollerön. Golfklubben har nämligen anordnat ett sommarkollo. Men först fick föreningen lov att hitta Jasper Kamukama.

Annons

Anders Stenberg är vice ordförande och ansvarig för juniorsektionen på Sollerö golfklubb. Att vara ansvarig för ungdomarna var för tre år sedan inte ett svårt arbete.

Juniorer lyste nämligen med sin frånvaro. De fanns helt enkelt inte.

Därför såg Anders en möjlighet när flyktingförläggningen öppnade i Gesunda. Mycket har skrivits om hur fotbollen blomstrat i samband med flyktingströmmen. Likaså har golfen i Sollerön fått ett uppsving.

Efter lite sökande:

– Jag letade med ljus och lykta efter golfspelare. Det var svårt att hitta. De flesta på Gesunda är från Eritrea, Syrien eller Irak. Inga länder med golfplaner, om man säger så. Men i bland är världen liten och man har tur, säger Anders Stenberg.

För det Anders hittade, till slut, var Jasper Kamukama. En professionell golfspelare från Uganda.

– Jag kan allt om golf. Golf är mitt liv, berättar Jasper, när sommarkollot i Sollerön går mot sitt slut. Där har hon varit arrangör och instruktör.

Jasper är också utbildad i att coacha barn. Därför fick hon 1 maj en praktikanställning på golfklubben just för att värva flera juniorer. Likaså är hon aktiv när det kommer till att få kvinnor på flyktingförläggning att aktivera sig genom sport.

– Hon drog genast igång en damkommitté. Från fyra damer blev det fjorton på det senaste mötet. Hon har en otrolig karisma och karaktär som dragit mycket positivt till bygden, menar Anders Stenberg.

Men de senaste tre veckorna, innan sommarkollot avslutades med en regnig dag, har det varit ungdomar i fokus. Omkring 26 barn har gästat golfklubben varje vardag.

– Det blev en jättebra respons. Vi har fungerat som ett fritids. Skolorna har ju stängt men många arbetar fortfarande, säger Anders Stenberg.

Det har varit gratis att delta på sommarkollot. På förmiddagarna har barnen fått lära sig om golf. Eftermiddagarna har ägnats åt andra aktiviteter.

Fyra ungdomar som uppskattat veckan var Love Häll, Linus Eriksson, Selma Hellgren Dahlman och Luciano Cerriku.

– Det är roligt att få gå ut på banan och skjuta så hårt man kan, menar Linus, medan Love uppskattar sporten för att man utvecklas varje dag.

Selma däremot gillar det enkla i livet:

– Jag tycker nog utflykterna har varit roligast. Att få gå till campingen och bada, berättar Selma, men lägger till att hon gärna fortsätter med golf.

Luciano Cerriku, från Albanien, var ett av barnen från Gesunda som deltog.

– Första gången jag höll i en klubba var för tre veckor sedan. Det var kul. Personalen här på golfklubben är så vänliga. Jag kände ingen här men de tog emot oss som om vi redan vore vänner.

Även Anders Stenberg är nöjd:

– Tidigare har det varit katastrofalt. Vi har en otroligt fin golfbana, en skola en kilometer härifrån, och ändå spelar inga ungdomar golf här. Men jag är säker att efter det här kollot kommer 6-7 barn att fortsätta med golf. Och det kommer att ge ringar på vattnen.

Jasper, som kommer att få anställning på klubben så fort hon får uppehållstillstånd, var väldigt nöjd med veckan.

– Jag tycker alla borde få en chans att prova på golf. Jag vet inte hur det är i Sverige, men många tror det är en sport för rika. Men den här klubben bevisar att det är en sport för alla. Jag älskar det, säger Jasper.

Annons