Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godkänd nördighet på Rencon

En sjunger karaoke för sig själv i ett rum, några spelar tv-spel, andra ritar manga och eller spelar schack med levande spelpjäser. Ingen höjer på ögonbrynen åt rosa peruker, tjocka lager smink eller om tv-spelsfiguren Mario går förbi.
På Rencon är det godkänt att vara nörd.

– Vi vill införa mer nördighet åt folket, säger Fatima Kaposztas som driver butiken Nerd world i Örebro och som har ett stånd med prylar på konventet.

Hon insåg sin egen nördighet ganska sent, men nu livnär hon sig helt på sin butik.

– Jag försökte passa in länge, men i gymnasiet började jag gå min egen väg och slutade skämmas, säger hon.

Hon värnar gärna om smalare representanter japansk kultur och beklagar att den stora allmänheten kanske mest känner till manga via den rättegång som uppmärksammades i Sverige nyligen. Där jämställdes tecknade serier med verklig barnporr.

– Det var skönt att det blev en friande dom i högsta domstolen, det handlar ju inte om verkliga människor, säger hon.

Rencon är ett konvent helt ägnat åt japansk populärkultur i olika former. I år har ungefär 200 personer köpt biljett och ett hundratal funktionärer ser till att allt flyter. Tidigare har Rencon arrangerats två gånger på Arenan i Falun.

– Anledningen vi är i Leksand är att vi ville bidra till stadens japanjubileum, säger Jessica Öjermalm som är initiativtagare.

Hon har själv musiken som största intresse, men fastnade redan som barn för tecknade japanska filmer som Sailor moon. Nu driver hon företaget Nyanko Scandal Factory som jobbar med japanska- och koreanska musiker.

Jämfört med europeisk populärkultur så rymmer den japanska mer ytterligheter och man hittar både det extremt makabra (skräckfilmer som Flowers of flesh and blood) och det extremt gulliga (små kattungar som Hello Kitty). På Rencon är det gulliga klart överrepresenterat och en skylt med budskapet inget stötande material uppmanar manga-tecknarna att hålla sig i skinnet.

Gulligt är också ledordet i det Maid-café som finns på Rencon. Det första Maid-caféet startade i japan 2001 och idén är att bjuda på en fin miljö där unga flickor klädda som franska hembiträden serverar med ett leende på läpparna.

– Japan är ett ganska stressat samhälle och då kan det vara skönt att komma till ett ställe fullt med söta flickor, säger Lo-Chan, en av tjejerna i caféet.

På plats i Tegera arena var även den japanska gruppen Lix, som flugits hit exklusivt från Japan. De verkar inom genren visual kei, en genre där utseendet är minst lika viktigt som musiken. De spelade bland annat i pausen under fredagens hockeymatch och kulturkrocken var ett faktum mellan den androgyna duon och hockeypubliken.

– Vi ville se det som en chans att öppna upp för en annan värld, men det var kanske inte så uppskattat, säger Jessica Öjermalm.

På väg ut från Rencon möts vi av en samling människor där en stor fluffig hund öppnar famnen och bjuder på en kram. Under masken döljer sig Louise Larsson och i kopplet håller kompisen Matilda Lindberg från Orsa. Gänget visar upp sina asiatiska kulledsdockor. De är handgjorda och den största, som heter Benjamin, går loss på 4 700 kronor. Ingen billig hobby. Men vad gör man med dem?

– Man sminkar dem, byter kläder och peruker. Sedan gör vi små fotoberättelser, säger Tove Vikström från Mora innan de skyndar sig in för att mingla med likasinnade kamrater på Tegera arena.