Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Godaste äppelkakan ska koras i Nås

Per Andersson och Kenth Sommar vid Hjärpholns pensionat arrangerar den 15 september en äpplkaketävling där målsättningen är att kunna kora godaste äppelkakan i Nås.
– Vi har lyckats få ihop en bra jury, så det ska nog bli rättvist, säger Per Andersson.

Annons

Per Andersson och hans svärfar Kenth Sommar köpte under våren Hjärpholns pensionat och har sedan dess jobbat intensivt för att få i gång verksamheten i det anrika pensionatet igen.

– Det har inte varit någon verksamhet här på sju år och gräsmattorna var inte klippta på många år, så det har varit riktigt mycket jobb att få i gång verksamheten igen, säger Per Andersson.

Båda har kopplingen till Nås genom att Per Andersson är sommarboende i byn och Kenth Sommar flyttade dit för många år sedan, men har fortfarande kvar sina företag i Stockholm.

– Vi tyckte att det såg så tråkigt ut när pensionatet var stängt och förfallet började komma, så beslutade oss för att dra i gång det igen, vi tror inte att vi någonsin kommer att tjäna några pengar på det, men det är kul om det finns lite liv och rörelse i byn, berättar Kenth Sommar.

Mot den bakgrunden beslutade de att dra i gång en äppelkaketävling, där första priset är en weekendresa. Vart den går vill de inte avslöja, annat än det inte är en resa till Finland.

De som vill vara med ska lämna in sina bidrag strax före klockan 11.00 på lördagsförmiddagen den 15 september och sedan är prisutdelningen beräknad att ske klockan 14.30.

– Enda kravet vi har är att äpple ska vara huvudingrediensen i kakan och att antalet tävlande är begränsat till 20, påpekar Per Andersson.

Under mellantiden kan alla besökare kolla in lite olika saker, bland annat finns ett bilföretag på plats och dessutom räddningstjänsten i Vansbro som planerar att vara därmed både släckbil och tankbil.

Domare under tävlingen blir Oskar Lundgren, Anna Grönbergs och Tony Persson. Det är oklart hur de ställer sig till mutor, om någon tävlande vill skaffa sig lite försprång.