Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Goda vännerna Björn och Adam ska bevaka Orsa för MT

Björn Daniels och Adam Karls Johansson är den nya dynamiska duon som ska bevaka Orsa för MT:s räkning.
– Jag har saknat journalistiken. Det här blir kul. Jag tror och hoppas MT:s läsare ska tycka det samma, säger Björn Daniels.

Björn Daniels och Adam Karls Johansson är inte okända för Mora Tidnings läsare. Tvärt om. Båda är sedan tidigare välkända i tidningens spalter.

Björn lämnade journalistiken 2017 för att bli mejerist och bonde inom familjeföretaget.

– Jag har alltmer saknat journalistiken under de år jag varit borta från yrket. Jag är en person som ständigt har många idéer och reflekterar mycket på det jag hör eller ser, säger han.

Björn vill journalistiskt uppmärksamma alla lokala människor som gör något bra eller udda.

– Och samtidigt är det viktigt att vi regelbundet gräver, bevakar och följer upp de kommunala beslut som direkt påverkar oss alla. Sociala medier kan aldrig kompensera för en granskande journalistik. Det ansvaret måste etablerade medier ta, säger han.

Det ska bli skitkul. Inte minst nu när Mora Tidning gör en satsning på nya lokala medarbetare och stärkt lokal journalistik.

Björn och Adam har båda en bakgrund som längdskidåkare - och de har fortfarande "en fot" i skidvärlden. Orsabon Björn är redan etablerad och känd i bygden. Han är också bland många rikskänd i sociala medier, inte minst i samband med det nationellt direktsända insamlingsevenemanget Musikhjälpen.

Nu ska de två bevaka allt som händer i Orsa - och ibland sport - för MT:s räkning.

– Det ska bli skitkul. Inte minst nu när Mora Tidning gör en satsning på nya lokala medarbetare och stärkt lokal journalistik. Jag vill vara en del av denna satsning och kommer göra allt för att det här ska bli riktigt bra, säger Björn Daniels.

Du är i dag bonde och du ska fortsätta jobba i det egna mejeriet i Hansjö. Hur kommer det att fungera att kombinera med journalistiken?

– Det kommer fungera bra. Jag och Adam kommer dela på en tjänst. Tillsammans kommer vi backa upp varandra. Jag börjar på allvar med detta i oktober, men jag vill redan nu att tipsen ska börja rulla in, säger Björn Daniels.

Det känns kul att få chansen att lära känna bygden på detta sätt.

Björn och Adam är gamla vänner sedan många år.

– Vi har känt till varandra sedan vi var unga. Björn är som jag från Rättvik och vi tränade båda med klubben IK Jarl. Björn är i dag en av mina närmaste vänner, säger han.

Adam känner Orsa väl. Han har också redan börjat bevaka Orsa kommun för MT:s räkning.

– Jag känner många i Orsa och har bra koll på kommunen. Det känns kul att få chansen att lära känna bygden på detta sätt. Jag önskar mig nu många tips från alla läsare. Det här kommer bli roligt, säger Adam Karls Johansson.

Fotnot: I nästa avsnitt presenterar vi MT:s man i norr - Nisse Schmidt.