Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

God hygien på lunchställena

DT har tagit del av inspektionsrapporterna för flera av kommunens restauranger. Enligt inspektören Emelia Frimodig är det generellt god hygien.

Vansbro kommun har 13 restauranger och till det tillkommer ett antal fik.

Hur ofta gör ni besök?

– Jag är ensam på livsmedelsenheten. Jag försöker hinna med en eller två besök i veckan för att hinna med alla objekt. Alla har inte besök varje år utan vissa får besök vartannat och var tredje år, säger Emelia Frimodig.

Varför är det olika lång tid mellan besök?

– Vi har riskbaserad bedömning. Beroende på vilken typ av livsmedel man har så blir mer eller mindre timmar kontroll. Har man rått kött i sin matlagning till exempel blir det en hög risk och då blir det oftare kontroll.

Översiktligt, hur ser det ut på restaurangerna i kommunen?

– Överlag så sköter de sig. Det är vissa saker man diskuterar. Men det är god hygien överallt så inga problem att äta någonstans.

Vad är det som diskuteras mest?

– Dels är det nedskrivna rutiner och egenkontroll. De flesta har rutiner men inte skrivit ner det. Det kan vara att märka upp saker i frysar.

Vad är skillnaden mellan anmälda och oanmälda kontroller?

– Vi försöker göra många oanmälda besök för att se hur de arbetar just då. Det är lite svårt i större ställen för det behövs en som följer med eftersom det är mycket att göra.

Finns det inte en risk att det snyggas till inför besöket vid anmäld inspektion?

– Jo så kan det vara. Men jag upplever att det inte är så stor skillnad mot bokad tid.

Vad ska man som konsument tänka på när man äter ute?

– Man kan vara lite misstänksam mot bufféer och kolla att det är varmt på uppvärmningsplattorna och kallt på kallplattorna. Generellt så om maten inte är varm ska man säga till.