Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glöm sexet

Annons

Hon sägs ha gett upphov till en ny genre, "mommyporn", och är en av världens just nu bäst sålda författare. För er som har lyckats hålla brittiskan E.L James stången lär de närmsta veckorna inte bjuda något andrum. Nu kommer översättningen av 50 shades of grey. Bokförlag, erotiska butiker och media dreglar av upphetsning när historien om oskulden Anastasia Steel och hennes sadistiske älskare affärsmannen Mr Grey får svensk skrud. Erotikaindustrin spår att försäljningen av geischakulor, dildos och ridpiskor kommer att explodera. Och förlagen lockar med oändliga smygläsningar och nedladdningar av e-boken.

Men sex har vi kunnat läsa om förut. Så vad är det då som får kvinnorna världen över att lägga livsstilsmagasinen åt sidan och filmbolag att kasta sig över manusrättigheterna till 50 shades of Grey?

Svaret är enkelt.

Alltså, det här är ju crap naturlitvis. Mr Grey är en blek och mycket snällare kopia av American psychomördaren Patrick Bateman och Anastasia är en som en mesig lillasyster till Bridget Jones. Handlingen löper som ett tunt skärt och ganska utnött snöre genom boken utan djupare bottnar eller komplext verklighetsförankrade karaktärer. Klicheerna haglar med intensiva ögonkast, lyxiga bilar, flämtningar, slitna jeans och klassisk musik i stora modernt inredda lägenheter med panoramafönster. Och könsrollerna stinker.

Men herregud, som om det spelade någon roll? Jag säger bara Twilight. Jag säger True blood. Jag säger Hunger Games och Bridget Jones dagbok. Till och med den i alla läger hårt kramade chicklittsuccén En dag som kom för något år sedan bygger på den formel som fått alltifrån 13-åringar till 40-plusare att drömma om att ligga med störda galningar.

Redan i hästlitteraturen för barn sker flickornas tidiga sugande möte med det vilda, otämjda djuret. Det som bara den utvalda flickan kan närma sig. I vuxenböckerna är det en ung kvinna med halvbra självförtroende som möter vildmannen (Bridget och hennes chef i Bridget Jones dagbok, Emma och Dexter i En dag och Katniss och Gale i Hunger games). Vildmannen är farlig för unga kvinnan men vill samtidigt beskydda henne och det är bara hon som med varsam hand kan närma sig hans mörka sidor (Bella och Edward i Twilight, Soockie och Bill i True blood och Ana och Mr Grey i 50 Shades of Grey). I kulisserna finns en mer normal man som också vill vinna unga kvinnans hjärta (Mr Darcy, Peeta och Jacob). Laddningen ligger i osäkerheten vem hon i slutändan väljer.

Vad ni än hört hittills så är det alltså inte sexet som är grejen i 50 shades of Grey. Det är bara kryddan. Det är sadisten, vampyren och den sargade mörkermannen som lockar till bokdiskarna. Mr Grey hade lika gärna kunnat vara en vildhingst med flygande man som ska ridas in. Och bara Anastasia, den utvalda, kan göra det.