Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glödande, gift och givmild – nu vädjar Hilding om hjälp att hjälpa

Fingrarna värker, liksom knäna. Hilding Sjöblom orkar inte som förr bära 35 banankartonger fulla med böcker uppför tre trappor.
Men glöden finns där, och gudstron. Dessutom är han nygift – jakten på en bokhylla ledde till nytändning i hans liv.
Nu vädjar han om bidrag till ännu en hjälpresa.

I Falun är han en institution - pastorn som driver butik med begagnade saker, för att hjälpa utsatta människor. Hilding Sjöblom är född i Finland och har tidigare berättat om sin tuffa uppväxt, om hur han tillbringade fyra år på gatorna, söp, stal och sov i bilvrak och portgångar. Tills han blev frälst, utbildade sig till baptistpastor och träffade Ingrid som han var gift med i 40 år.

Efter många år i församlingar runt om i Sverige, blev han föreståndare för RIA-stugan i Falun. Han började han pendla till Norrtälje för att jobba i en second hand-butik där, men sedan var det dags att dra igång i Falun.

– Jag stod där med två tomma händer och fick nobben av bankmän i randiga kostymer som sa att det inte skulle löna sig.

Men han fick händerna fulla, och lokalerna. I 22 år har affärerna fyllts och tömts, och hela avkastningen gått till behövande. 1994 öppnade han second hand-butik vid Slussen, och sedan blev det gamla spisbrödsfabriken i Norslund, fram till februari 2010 då han kom hem och fann hustrun Ingrid död i sängen. Allt blev sorg och svart och han stängde butiken på Gammelvägen.

– Jag ville ta mitt liv, men Gud hade andra planer och jag fick tänka om, Herrans vägar är förunderliga, säger Hilding Sjöblom.

Han talar så, och när han berättar om sin gudstro så lyser det om honom.

Så Hilding Sjöblom började om och hittade lokaler vid Tallen, som dock var rena öknen med grus och talltoppar, nu gläds han åt butiken på Yxhammarsgatan.

Med Ulla gifte han sig i februari i år. Hon hade förlorat sin make, skulle möblera och sökte en bokhylla. Det var då hon hittade Hilding.

– När hon kom andra gången så greppade jag hennes hand och sa att jag var kär i henne, berättar Hilding och får tårar i ögonen. Han har lätt för att gråta, både i glädje och sorg.

– Jag tycker att det är en styrka att visa känslor. Vissa människor är som granit, de går som på räls, säger han.

Så nu har han fått en ny partner, både i vardag och i biståndsarbete, i Hildings liv går de båda hand i hand. Åtminstone 20 vändor gjorde han och Ingrid till Rumänien med kläder, möbler, mat och medicin. Han berättar om barn som sover i godsvagnar och under broar under kalla vintrar, med hundar som levande kaminer. Men när första hustrun dog försvann gnistan.

– Ulla ville dit och gå i Ingrids fotspår. Jag var tveksam först, men på flyget hem kände jag en upplyftande kraft, en ny inspiration.

Det blev en hjälpresa till Riga. Och nu har de ringt igen. Den 19 november kör han och hustrun Ulla med full bil mot den lettiska huvudstaden. Där har Frälsningsarmén stora lokaler och ser till att allt hamnar hos fattiga barn och familjer.

Nu efterlyser Hilding Sjöblom varma kläder i alla storlekar, tanborstar, schampo, läkemedel och mycket annat. Han är också tacksam för bidrag till själva resan.

– Om kvällarna är jag väldigt trött, men innan jag somnar längtar tillbaka till butiken, det här är mitt ställe, säger Hilding som har Bengt-Erik Schröder som är en trogen hjälpreda. Han tar gärna emot fler som vill vara med och sköta butiken. Kanske finns det andra pensionärer som vill hjälpa till.

Han är 76 år, men målet är att hålla på tills han fyllt 80, trots onda knän och värkande händer, som burit så mycket genom åren.

LÄS OCKSÅ: Sponsorn räddar hjälpresan – Hilding i glädjetårar

Biståndspastor som fortfarande predikar

Hilding Sjöblom är 76 år och har verkat som pastor i många församlingar. Hjälper numera till i Kovland utanför Sundsvall.

Han föddes i Mattkärr utanför Kimito i Finland.

Familj: Hustrun Ulla, sonen David.