Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glesbygdsapotek i norra Dalarna hotas

Snart har det gått tre år sedan apoteksmarknaden omreglerades. Då är inte längre kedjorna bundna av ett statligt kontrakt, som hindrar dem från att stänga olönsamma apotek. Men när fristen löper ut kan flera apotek i norra Dalarna ligga pyrt till.

I början av nästa år har det gått tre år sedan omregleringen av apoteksmarknaden. Under den perioden har de så kallade "klusterköparna", däribland Hjärtat och Kronans droghandel, ett avtal med staten om att inte lägga ned några apotek. När kontraktet löper ut har apoteken inte längre något sådant hinder, och Kronans droghandel har gått ut med att de kanske lägger ned några olönsamma glesbygdsapotek.

Totalt har Kronans droghandel tolv apotek i Dalarna, varav tre klassas som glesbygdsapotek. De ligger i Lima, Malung och Sälen. Över hela landet har Kronan 33 glesbygdsapotek.

– Vi har ett antal olönsamma glesbygdsapotek, men vi har inte sagt något om vilka som kan komma att stängas och har inte pekat ut dem i Malung-Sälen. Jag tror att det är något som radion valt att hårdra, säger Kronans informationsdirektör Andreas Rosenlund, med hänvisning till ett inslag i radio Dalarna på torsdagen.

Han poängterar att det kanske inte blir någon nedläggning alls.

– Vi kommer att göra den här värderingen och bedömningen våren 2013 och jag tror att vi hittar en lösning. Vi vill ju driva så många apotek som möjligt.

Enligt Sveriges radio hotas även apoteket Hjärtats apotek i Hedemora och Orsa av nedläggning, vilket dock dementeras. Totalt har Hjärtat fem apotek i Dalarna, som finns i Borlänge, Hedemora, Långshyttan, Orsa och Grängesberg. Enligt presschef Erika Burlin Hellman har de inga planer på att stänga något av dem.

Hon säger att spekulationerna om nedläggning startade med anledning av att "treårsfristen" snart löper ut.

– Därför blir det naturligt att vid den här tidpunkten ställa frågan om nedläggning.