Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glassbåt får tillfälligt bygglov igen

Den gångna sommaren har Glassbåten haft tillfälligt bygglov för uppställning i Saxviken.
Nu föreslår byggnadsnämndens beredning att båten ska få stå där även nästa sommar.

Glassbåtens ägare, Mora NUAB, hade sökt bygglov till och med sommaren 2015. Men det får bolaget inte.

Byggnadsnämnden hänvisar till pågående centrumutvecklingsarbete och den markanvändningsplanering som görs.

Wasastugans ägare (Andre Feem och Bill Kristoffersson), har yrkat avslag på bygglovet. De anser att bygglovet strider mot gällande detaljplan och att det kraftigt försämrar marknadsvärdet på deras fastighet.

De hävdar att sjöutsikten inskränks, att båten inte harmonierar med kringliggande bebyggelse, att gäster till Glassbåten använder Wasastugans parkeringar, vilket medför kostnader.

Feem och Kristoffersson anser att Glassbåtens parasoller, hopptält och bord, ytterligare försämrar utsikten från Lilla Wasastugan och att ett uppställande av båten "kraftigt försämrar" Wasastugans möjlighet till investeringar.

De skriver i inlagan till byggnadsnämnden att nämnden inte kan göra en helhetsbedömning enbart på grund av ritningarna.

Jan-Erik Sys, Mora NUAB, påpekar att Glassbåten hade beviljats bygglov redan innan Feem och Kristoffersson tog över Wasastugan.

"Utsikten som nämns kan inte vara av den karaktär så att den störs av Glassbåten, borden som nämns och hoppborgen står på den yta som vi disponerar i vårt avtal med Mora kommun", skriver Mora NUAB.

Byggnadsnämndens beredning föreslår att båten ska beviljas tidsbegränsat bygglov för tiden 1 maj till och med 30 september 2013. Nu på torsdag tar byggnadsnämnden definitivt beslut.

Övriga berörda sakägare har inte framfört några anmärkningar mot det tillfälliga bygglovet.