Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjetårar och chokladglass när Eldes firade kulturpris

– Vi kommer seglande på små rosa moln till Ludvika för att ta emot priset.
Konstnären Bengt Elde, som delar sin tid mellan Nacka och Gravendal, uttryckte sig så spirituellt om beskedet han och hustrun Kerstin fick på måndagskvällen att de tillsammans får Ludvika kommuns kulturpris.

Det var en enig kultur- och fritidsnämnd som under eftermiddagen bestämde att konstnärsparet Elde, båda 72 år, ska tilldelas priset, som är på 30 000 kronor.

– Motivering? Ja, den väntar vi med till utdelningen den 23 november, kommenterade nämndens ordförande, Ingvar Henriksson (S).

Ceremonin blir en del av kommunens veteranfest den kvällen.

Sedan 1972 har Bengt och Kerstin Elde tillbringat sommarhalvåret i den gamla skolan i Gravendal. I det forna klassrummet har de inrett en kombinerad ateljé och konsthall.

– Vi älskar Gravendal över allt annat och vi kan inte rå för att vi är 08-or, som Bengt Elde uttryckte saken.

Både han och hustrun var jätteglada över beskedet att de äras Ludvikas kulturpris.

– Vi blev verkligen överraskade och det känns väldigt bra, sammanfattande Kerstin Elde och lämnade över luren till maken.

– Jag blev så glad att jag grät en skvätt och så firade vi med chokladglass. Jag kunde förstås inte hålla mig utan skvallrade för grannarna och en stund senare kom dom in med blommor.

Enda lilla problemet är hur de ska göra med hunden Mandel när de ska åka till Ludvika för att ta emot priset.

– Han gillar nämligen inte att åka bil så långt men vi har ju barn och barnbarn i Stockholm, så det kanske ordnar sig.

När tidningen besökte paret i Gravendal i somras höll Bengt Elde på att måla av ett klassfotografi från 1945, taget just i Gravendals skolhus och med Dan Anderssons fru, Olga, som lärare.

– Jag är inte bra på att måla av barn men nu är den klar och jag ska visa tavlan på en utställning här i Stockholm längre fram och till våren tar vi med den till Gravendal. Det kanske är någon som känner igen en del av barnen. Det vore kul att veta vilka dom är.

På nämnden bestämdes också mottagare av Kobban-priset, till minne av politikern och idrottsentusiasten Gunnar "Kobban" Andersson.

Det går i år till en kvartett luftskyttetjejer från Ludvika skytteförening, nämligen Elin Andersson, Beatrice Edberg, Maria Bengtsson och Olivia Geijer.

Pengarna, 10 000 kronor, ska de använda för att tävla internationellt.