Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebeskedet från LIF-bossen: "Vi kommer redovisa en vinst"

Leksands VD, Christer Plars, gästade Sportens studio inför den sjätte kvalmatchen i Tegera Arena. Där berättade han positiva nyheter vad gäller ekonomin, hur hans dagliga arbete ser ut och framtidsplanerna.

Du är nytillträdd VD, du har varit t.f. VD i tre månader, om du ska motivera varför du väljer att fortsätta?

– Jag tycker att vi har ett jättestarkt team runt Leksands IF. Med engagerade styrelser med bra sportorganisation, sportråd, bra tränarstab och mycket duktiga unga spelare som vi tror jättemycket på. Stark och bra organisation i övrigt också. Det alla vi Leksingar önskar på något sätt är kontinuitet och vi är ett stort team som har viljan att bibehålla och jobba med.

Var det självklart för dig att fortsätta?

– Jag har ju jobbat tidigare i föreningen och varit ganska nära föreningen. Jag förstår väl ungefär vad det innebär också, den här rollen då. Hade man varit lite smartare och klockare så hade man kanske valt att ta en enklar väg i livet.

När bestämde du dig för att köra vidare?

– Det har varit jättehårt jobb under de här månaderna, väldigt intensivt, mycket matcher. Jag har jobbat mycket med framtiden, med visionen och det med sponsorer sådär för nästa år. Så jag har faktiskt inte funderat så jättemycket, det har varit mest fokus på jobbet här och nu.

Ditt dagliga arbete, hur ser det ut?

– Jag tycker att vi har väldigt duktiga människor. Vaktmästaren har fått mycket beröm genom det här året. Men vi har också duktig marknadsavdelning, biljett och ekonomi, sportorganisationen, så min uppgift blir att koordinera ihop det. Och hjälpa alla att göra det de är bäst på. Försöka bidra med tydlighet och inte vara inne och pilla i saker. Supporta och stötta organisationen och sen ta hjälp av alla vi har runt omkring. Det handlar mycket om kommunikation.

Hur skulle du summera de tre månader du varit VD?

– Det har nästan varit romantiskt. Det har varit tufft jobb med ekonomin. Och jag tycker att vi varit tydliga med hur det har sett ut hela det här året. Nu kan det låta som att det gått jättebra med de här matcherna, visst de betyder fantastiskt mycket men vi har haft en lång uppförsbacke att jobba med också. Som vi löst nu och jobbat hårt med de här månaderna.

Det här SHL-kvalet, rent ekonomiskt, vad betyder det?

– Jag läste i tidningen i går att det handlade om sex miljoner. Det är väl intäktsdelen då. Sen har vi såklart kostnader, vi har inte räknat ut exakt. Men det betyder jättemycket.

Var landar den siffran, om ni räknar kostnader också?

– Jag vill nog räkna ihop det där sen, men det är ju inte sex kanske. Sen har vi haft matcher innan, i februari, där vi har lyft igen då. Vi kan se till publiksnitt, där hade vi budgeterat för 4 800, det var många som undrade hur vi satt den då. Vi låg på 4600 när vi slutade grundserien. Och räknar man in de här senaste matcherna så är det snitt på 5100. Så det betyder mycket, hela den här avslutningen på serien.

Hur mår klubben?

– Vi har mått riktigt illa, från start det här året. Det är mycket tal om vad det innebär ifall Modo skulle åka ut och full respekt och förståelse vad det betyder, att ta det steget. Det önskar man inte sin värsta fiende. Vi har minskat kostnaderna med 50 miljoner i år, så det vi bygger i dag är en egen grund att stå på med intäkter som vi har kontroll på, från våra sponsorer. Vi har Sveriges bästa supportrar som bidrar med mycket, vi försöker liksom bygga vår egen ekonomi, med intäkter och har fortsatt varit noggrann med kostnader. Då blir vi starka.

– Vi har ett starkt eget kapital. Vi kommer att redovisa en vinst för det här året. Och även likvida medel har vi legat back på från början, så det har ju varit ett stort förtroende från många stora leverantörer som har varit med och stöttat oss under det här året. Det är klart att det känns mycket bättre i dag.

Det blir alltså plus-siffror den här säsongen, hur stora då?

– Det vet jag inte. Jag säger att det kommer bli plus, jag har svårt att se att det inte kommer bli det.

Det måste kännas skönt?

– Det känns jätteskönt, det gör det. Det såg väl inte riktigt ut så ett par månader tillbaka. Framför allt med likvida medel då, det är väl det som är tufft. Vi började på ett stort underskott från första maj efter förra årets utträde ur SHL. Vi har haft en handlingsplan som vi jobbat efter hela året, men det är klart att det som händer nu på slutet hjälper till där. Hade inte det här kommit så hade vi fått lösa det på andra sätt, med de handlingsplanerna vi har.

LÄS OCH SE MER:

Jon Knuts om SHL-drömmen – och omdiskuterade tacklingen: "Det är domarnas jobb"

Jonas Frögrens rörande ord om Leksandspubliken och sista hemmamatchen: "Ingenting är omöjligt i LIF"

Bäckström: ""Sheriffen" styr det här – det börjar bli otäckt nu, Modo!"

Smärttröskeln avgör om Jon Knuts kan spela den avgörande matchen