Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glädjebesked – Leksandsbron öppnar för trafik redan i november

Senast den 15 november öppnas Leksandsbron för trafik igen. Reparationerna går över förväntan och det sätter press på rustningen av Norsgatan och Leksandsvägen. – Norsgatan ska vara klar när bron öppnar, lovar projektledare Jan-Olof Bröms.

Annons

Det har nu gått tre veckor sedan bron i Leksand stängdes av för omfattande restaurering.

15 december var datumet som bron skulle öppna igen, men när kommunen höll informationsmöte med handeln och berörda fastighetsägare på onsdag morgon var slutdatumet ändrat till den 15 november.

Arbetet med Leksandsbron går så bra att man blir klar en hel månad tidigare än beräknat.

– Arbetet med bron går mycket bra. Fundamentet är mycket bättre än vi trodde och det samma gäller fogarna. Det påverkar både ekonomin och reparationstiden positivt, berättade brons projektledare Anders Backhans och preciserade ytterligare:

– Senast 15 november är broreparationen klar.

Det betyder att Peab som ansvarar för arbetet från norra brofästet upp på Leksandsvägen och Norsgatan får lägga på ett kol. För precis som Sparbanksvägen så har Norsgatan och kanske även Leksandsvägen, ingen förstärkning vilket innebär extra arbete .

– Det är asfalt lagd direkt på den gamla åkervägen här också, konstaterar Jan-Olof Bröms som är projektledare för upprustningen i centrala Leksand.

När bron öppnas för trafik i november kommer trafiken att kunna köra på Norsgatan.

Trots detta så räknar man nu med att vara klar med Norsgatedelen när bron öppnar igen.

Handlarna som var med på mötet mötte beskedet om den kortare avstängningen av bron med behärskad glädje. Anders Lokgård är en av styrelsemedlemmarna i köpmannaföreningen Leksand Handel.

Anders Lokgård – styrelseledamot i Leksand Handel – och de andra handlarna välkomnar beskedet att broavstängningen blir avsevärt kortare än beräknat.

– Visst är vi jätteglada – men många av oss blöder just nu. Julhandeln blir mycket viktig för oss i år och det är mycket positivt att bron öppnas redan i november.

Kommunen och handeln i Leksand har också gått ihop för att på olika sätt annonsera så att kunderna hittar till butikerna och inte glönmmer bort dem som tillfälligt är avskurna på olika sätt.

I dagarna sker också slutbesiktning av etapp 2 (Norsgatan/Z-Torget) samt etapp 3 (Sparbanksgatan/Bygatan).

– Det finns en del arbete kvar där. Vi ska naturligt se till så att det arbetet inte stänger av Leksand, lovar samhällsbyggnadschef Åke Sjöberg.

Arbetet med Leksandsvägenblir inte klart förrän i vår. Under vinteruppehållet kommer dock vägen att vara farbar.

Arbetet på Leksandsvägen kommer att pågå någon vecka efter broöppningen, men när vintern kommer öppnas Leksandsvägen för trafik fram tills arbetet fortsätter efter årsskiftet.

Nästa år – 2017 – blir ett mellanår för centrumutvecklingen i Leksand. Något av ett uppsamlingsheat. Sedan är det dags för Torget.

– Ska vi ha det som grönyta? Parkering? Eller något annat? Jag är säker på att vi behöver diskutera den etappen noga, sa Åke Sjöberg.

Läs mer om Leksand