Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glädjebesked i Rättvik: Ambulansen kvar i minst fem månader

Ambulansstationen i Rättvik blir kvar i ytterligare minst fem månader.
– Vi behöver bygga om och till stationen i Leksand för att kunna samordna verksamheterna, berättar Fredrik Forselius, verksamhetschef för ambulanssjukvården i Dalarna.

I juni i år beslutade landstingsfullmäktige att stänga ambulansstationen i Rättvik från den första september i år.

Beslutet föregicks av omfattande protester och vårdpersonal, politiker och invånare uttryckte farhågor för att stängningen – i praktiken en flytt av Rättviksambulansen till Leksand – kommer att få allvarliga konsekvenser vid olyckor, hjärtstopp och andra livshotande tillstånd i Rättvik.

Läs även: DT livesände från protesterna när 8000 namnunderskrifter överlämnades

Kristdemokraterna motsatte sig flytten och krävde en risk- och konsekvensanalys innan beslutet verkställdes.

Vid landstingsfullmäktiges senaste sammanträde frågade Torsten Larsson (KD) i en interpellation till landstingsrådet Gunnar Barke (S) om någon analys gjorts, om Inspektionen för vård och omsorg, IVO, reagerat på beslutet, hur mycket pengar som sparas på samordningen och när den verkställs.

Gunnar Barke svarade att en riskbedömning pågår och att den styrs av rutinerna för det systematiska arbetsmiljöarbetet. Han sa också att IVO fått en anmälan och avslutat ärendet utan att vidta några åtgärder.

– På grund av vissa behov av lokalanpassningar kan beslutet inte verkställas förrän den 1 mars, svarade landstingsrådet.

Fredrik Forselius berättar att ambulansstationen i Leksand måste byggas om och till för att Rättvik ska kunna flytta in och att det just nu pågår en diskussion med fastighetsägaren.

– Tills vidare blir Rättviksambulansen kvar i Rättvik. Något datum för flytten går inte att spika just nu, men vi siktar på att den ska ske någon gång under den kommande våren, säger han.