Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Glada djur livsviktigt

Annons

Förbud mot sjölejon och elefanter i cirkusar, kraftfullare tag mot ägarlösa katter och strängare straff för brott mot djurskyddslagen. Det är några av förslagen i den nya utredningen om en ny djurskyddslag, som i går presenterades för jordbruksminister Eskil Erlandsson (C).

Utredaren Eva Eriksson slår fast att större ansvar ska läggas på djurägarna, vilket är bra. Det ska bli obligatoriskt att märka och registrera katter, och en person ska vara minst 16 år för att ha huvudansvaret för ett djur. Samtidigt ställs utbildningskrav för djurägare bedriver större djurhållning. Även ett tydligt förbud mot sexuellt umgänge med djur ska införas, något som i dag räknas som förstörelse av egendom.

Att stora och komplexa djur som sjölejon och elefanter portas från underhållningsindustrin är utmärkt, eftersom de omöjligt kan få utlopp för sina naturliga drifter i en sådan miljö. Även fler djurarter borde förbjudas från cirkusar, exempelvis tigrar och lejon.

Även om förslaget innebär ett litet framsteg för djurens välmående, är det inte säkert att alla delar godtas av Erlandsson. Han har visat sig vara motsträvig mot alltför starka restriktioner och har kritiserat portalparagrafen i svensk djurskyddslagstiftning som säger att djur ska han möjlighet att bete sig naturligt.

Fortfarande finns stora brister i djurskyddet. Tyvärr föreslår utredaren att ägare av häst- och lantbruksdjur ska få göra mindre avvikelser från måttbestämmelser, för att skapa större flexibilitet. Men vad som kan verka tjafs om fjuttiga centimetrar, kan vara direkt avgörande för hur djuren mår.

Utredaren vill att slaktkycklingsaveln bör inriktas mot att få bort de ärftliga faktorer som ligger bakom benproblem och hudinflammationer. Även livskvaliteten hos de redan hårt pressade djuren borde ses över. Exempelvis är det fortfarande fullt tillåtet enligt Jordbruksverkets regler att hålla 25 slaktkycklingar på en kvadratmeter stor yta. Samma sak gäller grisar, som får hållas inomhus på betonggolv hela sina liv utan att någonsin få se dagsljus.

Djur har ett egenvärde oavsett vilken nytta de har för människan, vill utredaren att den nya lagen ska fastslå. Det är en lång bit kvar tills att det målet är uppfyllt.