Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gina från Hedemora – en av fem som får kuragepris

Gina Bäck i Hedemora är en av fem som får priset Ungt kurage. Hon handlade snabbt när en person föll ihop på gatan, i ett kraftigt epilepsianfall.
Nu ska hon få en utmärkelse av Raoul Wallenberg Academy och resa till Budapest, där diplomaten Wallenberg räddade livet på tiotusentals människor.

Gina Bäck går samhällsprogrammet på Hagströmska gymnasiet i Falun. Hon satt i skolan och sökte information om Raoul Wallenberg, när hon hamnade på en sida där det stod om Ungt kurage. Där fanns en lista med hundra saker som går att göra för att visa civilkurage.

Gina Bäck kom att tänka på då hon skulle ta ut pengar från bankomaten på Åsgatan i Hedemora.

– Det var en yngre kille som bara föll ihop. Hans kompis blev helt chockad, berättar Gina som i stället för att vänta på pengarna i bankomaten sprang fram till personen på marken.

Hon skrek till sin dåvarande pojkvän som också var med, att han skulle slå larm. Hon fick också veta att den som hon sprungit för att hjälpa var epileptiker.

– Jag försökte få killen i stabilt sidoläge och la jackan under huvudet på honom och såg till att han kunde andas.

Hans kompis var kvar och de ringde till hennes föräldrar som kom till Åsgatan, där de väntade tills ambulansen kom.

Gina har en mamma som är simlärare och har lärt henne grunderna i livräddning. En gång var de också i Kupolen och såg en kvinna som fick ett epilepsianfall.

– Då frågade jag mamma vad man gör när sådant händer, berättar Gina.

Hon kom sedan att tänka på dramatiken på Åsgatan, när hon satt där vid datorn och läste om Ungt Kurage.

– Jag valde ut tre av de där punkterna och berättade vad jag hade gjort och skickade in det.

Sedan tänkte inte Gina så mycket mer på det där. Hon hade nästan glömt alltihop när Raoul Wallenberg Academy hörde av sig. Gina fick då veta att hon var en av fem svenska ungdomar, som skulle få det helt nyinstiftade priset.

Den 27 augusti, på Raoul Wallenbergs dag, åker hon till Stockholm för att ta emot priset på Raoul Wallenbergs Torg. I november åker de fem pristagarna till Budapest, för att gå i hans fotspår. Det var under andra världskriget, i det naziockuperade Ungern, som Raoul Wallenberg blev känd för sina insatser när tiotusentals judar räddades.

– Vi ska väl få guidning tror jag, det ska bli jätteroligt, säger Gina som faktiskt drömt om att åka till Budapest tidigare.

En av hennes klasskompisar som varit där har visat bilder.

– En annan kompis har också haft ett utbyte och varit i Ungern, berättar hon.

Men innan dess hinner Gina, som fyller 18 år i dagarna, att börja sitt sista gymnasieår.

– Vi ska läsa beteende i trean, psykologi, filosofi och religion och sådant.

Det är något som hon ser fram emot och hon funderar på om hon kanske ska studera vidare om mänskliga rättigheter. Fast det känns lite nervöst att sluta skolan i vår. Den har trots allt varit en trygghet alla de här åren.

Sommarlovets sista veckor ska Gina bland annat tillbringa i Göteborg.

– Jag ska jobba på Way Out West och sälja mat där, berättar hon.

Det gjorde hon även på Sweden Rock Festival och på Peace & Love.

– Jag var med och jobbade på festival första gången när jag var 13 år, säger hon.