Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gilbert får inget miljonskadestånd

Det blev något av en Pyrrhusseger för Gilbert Karlsson i striden mot Envikens elkraft.
I mark- och miljööverdomstolen vid Svea hovrätt vann han i sak, men förlorade miljonskadeståndet.

Annons

I en tidigare instans tilldömdes Gilbert Karlsson 10,5 miljoner kronor i skadestånd.

– Svea hovrätt ger mig rätt i sak, men utdelningen, 285 000 kronor blev väldigt låg jämfört med tidigare, säger han.

I slutet av juni 2000 regnade det enormt mycket och Envikens Elkraft släppte på vattnet. Stora delar av Clausens såg (som Fricasågen då hette) i Enviken dränktes och förstördes.

Ägaren Gilbert Karlsson fick se 15 anställda förlora jobbet, uppleva konkurs och blev nästan ruinerad. Han tvingades i pension vid 61 års ålder - men tog striden med elkraftsbolaget.

Han vann i tingsrätten. Ärendet vandrade sedan upp till nästa instans.

– Just nu sitter jag och grunnar på domen från Svea hovrätt. Jag tror att Envikens elkraft och jag kan vara ense om en sak och det är förvåningen över att tingsrätten och hovrätten kan komma till så helt motsatta domar, säger Gilbert Karlsson.

Han konstaterar att den senaste domen säger att kraftbolaget är orsak till skadan, men att ersättningen bara kan bli 285 000 kronor.

– Det här känns så rättsosäkert, så jag överväger om jag ska begära prövningstillstånd i högsta domstolen, HD. Och får jag upp frågan i HD så kommer det här i så fall att pågå fyra-fem år till, säger Gilbert Karlsson som poängterar att om en domstol övertygat honom i sak så hade han funnit sig i domen.

Men så känns det inte.

Senast 16 november måste Gilbert Karlsson bestämma sig om han går till HD eller inte.

Jan-Erik Bergkvist, vd i koncernen Envikens Elkraft Ekonomisk Förening, som också äger Envikens Elnät AB, känner sig inte som en segrare.

– Det finns inga vinnare utan bara förlorare i det här. Men domen i mark- och miljööverdomstolen känns mer riktig ur vår utgångspunkt, säger Jan-Erik Bergkvist.

Den senaste domen förpliktigar Enviken elkraft att ersätta Frica AB med 285 000 plus ränta samt att betala Gilbert Karlssons rättegångskostnader på 1,5 miljoner.

– Till skillnad från tvistemål, så är det i tillståndsmål som detta alltid kraftbolaget som ska stå för rättegångskostnaderna. Så det är det inget att säga om, säger Jan-Erik Bergqvist.

Först om Gilbert Karlsson begär prövningstillstånd i HD vill han säga något om ett eventuellt överklagande.

För Envikens elkraft gäller nu att ombyggnationen av Piparåns kraftverk forsätter enligt planerna.

Det pågår för övrigt en parallellprocess där Gilbert Karlsson ligger i en tvist med samma skadeståndsanspråk mot regleringsföretagen Envikens Elkraft, Fortum och Dalälvens Vattenregleringsföretag som inte avgjorts ännu.

Fotnot: En "pyrrhusseger" är en dyrköpt seger, en seger med stora egna förluster. Uttrycket härrör från Pyrrhus, som efter ett framgångsrikt slag mot romarna år 280 f.Kr. ska ha yttrat: "En sådan seger till, och jag är förlorad." (Källa Wikipedia)