Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Giftigt paradis vid Siljans strand

Det kunde vara en av de vackraste platserna vid Siljan i stället är Sågenområdet i Vikarbyn en dumpningsplats.
De storslagna planerna för området med 60 bostäder är nedlagda. Länsstyrelsen har bedömt Sågenområdet som riskklass ett på grund av alla miljögifter i området.

Planerna för Sågenområdet var storslagna. AB Karl Hedin som är fastighetsägare ansökte 2004 om att området skulle planläggas. Det skulle bli villor, radhus och flerfamiljshus och möjlighet till egen båtplats, men den var innan Bergvik Skog Väst, verksamhetsansvariga för området, genomförde den mycket omfattande analysen av marken i området. Det visade sig att marken är förorenad av bland annat dioxiner, klofenoler och alifater vilket gjort att Länsstyrelsen klassat området som riskklass ett, det vill säga mycket stor risk för påverkan på människor och miljö.

Sedan slutet av 1800-talet har området används för sågverk och i processen har så kallad doppning av virket skett i kemiska bekämpningsmedel för att motverka mögel och svamp på de sågade trävarorna. Genom åren har olika ämnen läckt ut i marken och den rapport som väntas vara klar i januari handlar om hur stora föroreningarna är och vilken spridning de har. Ansvarar för rapporten gör Bergvik Skog Väst.

Rättviks kommun och Martin Clarstedt, enhetschef för Miljö- och byggenheten vill ha en giftfri miljö och enhetschefen väntar på analysen av proverna. De kommer att visa hur stora föroreningarna verkligen är och vilka åtgärder som kommer att behöva göras i Sågenområdet.

–Vad som händer sen när vi någon gång i januari får analyssvaren från platsen vet vi inte. Det finns ingen intressent just nu, men det är en av Siljans vackraste platser, men oerhört nedskräpat. Analysrapporten avgör troligen öden för Sågenområdet. Ska den bebyggas måste området saneras och jordmassor måste schaktas bort.

Företaget AB Karl Hedin planerade att bygga bostäder i Sågenområdet och Ann Charlotte Wigert, vd väntar också på svar vad proverna från platsen innehåller.

– Det är verkligen tråkigt att det blivit så här. Det är som en död hand ligger över området nu. Vi kommer inte vidare och vilka åtgärder som måste göras ska ansvarsutredningen visa.

– Jag har väldigt svårt att se ett tidsperspektiv och vi väntar på provsvaren för att kunna ta ställning till hur vi kan gå vidare med våra planer som är att bygga bostäder, säger Ann Charlotte Wigert, vd för AB Karl Hedin Emballage.

Företaget köpte Rättviks Lådfabrik år 2002. Ann Charlotte Wigert tycker också att det är tråkigt att området ser ut som det gör.

–Det hela är verkligen inte roligt, men mycket hänger på av vi får för svar i januari när analyserna är klara, säger hon.