Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gifter på ytterligare sex platser undersöks

Ytterligare tre sågverk och tre gamla kemtvättar i länet ska nu undersökas eftersom länsstyrelsen misstänker att det kan finnas gamla miljögifter där.

– Även om industrierna las ner för länge sedan kan det fortfarande finnas farliga kemikalier kvar, säger Stina Petersson, på Länsstyrelsen Dalarna.

Länsstyrelsen har i årtionden systematiskt arbetat med att kartlägga gamla miljöförsyndelser och klassa anläggningarna enligt Naturvårdsverkets så modell. Närmare 4000 förorenade platser har man lokaliserat och de flesta har kunnat placeras långt ned på farlighetslistan.

Men runt flera gamla industrier i länet finns fortfarande kemikalier kvar som kan innebära en risk både för miljön och för människors hälsa. Därför ska Länsstyrelsen nu, med pengar från Naturvårdsverket, titta närmare på föroreningarna vid yttrerligare sex nedlagda sågverk och kemtvättar

Ett gift som Länsstyrelsen vet kan finnas vid gamla sågverk är pentaklorfenol, som är cancerframkallande och förbjöds 1977. Det användes tidigare för att skydda virke mot mögelangrepp.

– Vi ska först se om det finns kemikalier kvar, sedan får vi titta närmare på hur höga halterna är och om de kan innebära en risk för människor och miljön, säger Christoffer Bruhn, handläggare på Länsstyrelsen Dalarna.

Också i kemtvättar har man tidigare använt farliga kemikalier:

– Lösningsmedel som användes i kemtvättarna tidigare kan fortfarande leda till problem. Bland annat är de är svårnedbrytbara i miljön och kan spridas långt med grundvattnet, säger Christoffer Bruhn.