Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gick ner 78 kilo med LCHF

Sofia Olsson, 23, väntade på bypassoperation när vännen Linda Engvall tipsade om LCHF. Med inget att förlora testade Sofia det och kilona började rasa.
– Jag kan rida igen för första gången på flera år, säger Sofia Olsson.

De var november förra året som Sofia Olsson påbörjade sin diet. Hon har som mest vägt 175 kilo på sina 172 centimeter. Nu väger hon 97 kilo och har en målvikt på runt 80 kilo. För närvarande väntar hon på en operation för att ta bort överflödig hud.

Hon hade nio månader kvar på väntelistan till en gastric bypass-operation när hennes vän Linda Engvall berättade om LCHF.

– Jag har lite skräck för operationer och ville faktiskt inte göra det. Det kan ju gå fel och för mig var det en sista utväg. Så därför gav jag LCHF en chans, säger Sofia Olsson.

Resultatet lät inte vänta på sig. Redan efter en vecka minskade vikten på vågen. Även om hon själv inte tyckte sig märka någon skillnad när hon såg sig själv i spegeln så gjorde hennes vänner det.

– De har visat bilder från förr och när jag ser det så tror jag inte att det är samma människa, säger Sofia Olsson.

Den påtagligaste förändringen inträffade på hennes födelsedag den 25 september. Då red hon för första gången på flera år på hästen Jubon. Hon har varit intresserad av hästar och engagerad i Gagnefs ridklubb sedan länge. På grund av sin övervikt kom hon inte in på ridledarlinjen i Vansbro.

Hur kändes det att rida igen?

– Helt otroligt, det kändes som om jag inte hade gjort något annat, säger Sofia Olsson.

Anledningen till övervikten är flera berättar Sofia Olsson. Övriga familjemedlemmar är storväxta, det har inte någon motion under uppväxten. På högstadiet mådde hon dåligt psykiskt.

Under sin viktresa har Sofia bloggat på sofiadorotea.blogg.se och har fått många positiva kommentarer.

– Det är många som berättat att de inte trodde att jag skulle överleva, säger Sofia Olsson.

Hon har hunnit pröva många dieter, de flesta gjorde att hon blev hungrig och fortsatte äta. Nu äter hon tills hon blir mätt och eftersom maten innehåller mycket fett blir det inte lika stora portioner. För närvarande tar hon promenader och arbetar mycket i stallet. När hon kommer ner i sin målvikt tänker hon även börja muskelträna.

– Allt är så mycket lättare nu. Sysslor här i stallet som jag tyckte var jobbigt tänker jag inte på längre. Jag känner att jag lever upp.