Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Getter försvunna efter misstänkt vargangrepp

Två getter har försvunnit och ägaren, Charlotta Rosborg i Älvdalen misstänker rovdjur och då att det är det vargpar som vistas i området som tagit hennes två getter.

Charlotta Rosborg har sina getter tillsammans med kor på fäboden Lofjätåsen, norr om Fjätervålen. Det i ett område där den märkta vargtiken uppehåller sig.

– Vid fäboden finns det ingen täckning för att kontrollera var vargen befinner sig, så trots att vi försöker så är det inte så lätt att veta var vargen befinner sig, säger Charlotta.

Samtidigt är det väldigt sparsamt med signaler från den genetiskt värdefulla vargtiken. Det halsband som den är försedd med sänder med jämna mellanrum signaler, men det vill till att vargen just då är i ett område där det finns täckning för de signalerna.

– På dagarna går djuren fritt i skogen, medan vi tar in dem på natten. I förra veckan försvann först en get och dagen efter även en andra get. Tidigare har vi aldrig förlorat några djur så därför tror jag inte att det kan handla om något annat än just rovdjur, säger Charlotta.

Eftersök av de försvunna getterna har skett utan resultat och så länge de inte återfinns får inte heller Charlotta någon ersättning.

– Visserligen var det två bra mjölkgetter, men det är inte pengarna det handlar om. Folk förstår inte obehaget att förlora djur. Därtill kommer allt merarbete, säger Charlotta.

Efter det att de två getterna försvann har hon nu tagit hem de övriga djuren.

– Normalt skulle de fått gå kvar ett tag till, då de mjölkar mycket bättre när de får vara på fäboden. Men vi kan ju inte bara sitta och vänta på att något ska inträffa, säger Charlotta.

En av de två getterna bar en sändare, som bara gett en enkel signal. Sedan är djuren försvunna.

– Redan innan det inträffade uppträdde djuren annorlunda och jag för min del är övertygad om att det varit rovdjur som varit framme och då knappast björn, säger Charlotta Rosborg.

Länsstyrelsen avslog nyligen den ansökan om skyddsjakt som lämnats in av en annan fäbodbrukare samt två samebyar. Vargtiken, som nu uppges markera revir, tillsammans med en hane anses för värdefull för skyddsjakt.