Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger ut ambitiös bok om lok och vagnar

TGOJ lok och vagnar heter den bok som Christer Fredriksson med gediget arbete i många tiotals år hjälpt till att utforma.

Han kallar sig själv detaljist. Det innebär att hans passion är att ta fram fakta, såsom datum och mått. Samarbetet med författaren Erik Sundström innebar att tre flyttkartonger fulla med pärmar skickades över. Tabeller, förteckningar, listor och sammanställningar har omvandlats till läsvänlig text.

– Jag har fått mängder med mejl med beröm för ett fantastiskt arbete. Jag har ju själv samlat fakta till boken sedan 1953, konstaterar Christer Fredriksson.

Det måste vara ett riktigt detektivarbete.

– Ja, men det är ju sådant jag gillar.

Trafikaktiebolaget Grängesberg–Oxelösunds Järnvägar sprang ur det tidigare bolaget TGO, som i sin tur bildades 1896 som ett resultat av Bergslagens behov av malmtransporter. Spårsträckan var under 1930-talet omkring 34 mil.

1978 tog SSAB över och bolaget upplöstes av Green Cargo 2010.

Boken TGOJ lok och vagnar är utgiven på förlaget Stenvalls och finns att köpa på Globe bokhandel i Ludvika.