Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger upp gruvhopp i Nyhammar

1999 bildades Ludvika Mining, men trots konkurs 2004 så överlevde hoppet om en gruva i Nyhammarstrakten. Senast i Kopparberg Minerals regi.
Men nu skalar bolaget ned sitt Nyhammarsprojekt ytterligare.

Annons

– Vi fortsätter att trimma och fokusera vår projektportfölj och försöker på så sätt koncentrera oss på de områden vi uppfattar har störst potential. Det innebär i detta skede att Saxhyttan och del av Lindbastmora inte kommer att förlängas. Vissa delar av dessa undersökningstillstånd är dock fortsatt intressanta och vi ser framför oss ett intensifierat arbete under den kommande perioden, säger vd Per Storm.

Ända sedan Ludvika Mining drömmar om basmetaller som koppar, bly och zink i Storfallsgruvan, också guld i Fagerlids koppargruva och silvret i Lindbastmoragruvan så har prospekteringsbolagen fortsatta att borra, först International Gold Exploration, sedan i Lundin Mining Exploration regi och nu senast i Kopparberg Minerals regi.

Men Storfallsberg med de gamla gruvorna Fagerledsgruvan (koppar), Lång Johansgruvan (zink, bly och koppar) och Storfallsbergsgruvan (zink) som IGE trodde så mycket på uppfyllde inte de krav som nuvarande ägaren Kopparberg Mineral har trots 52 borrhål för att förlänga tillståndet hos Bergsstaten så detta avstod Kopparberg Mineral från i början av året.

Nu avstår man att förlänga de två inmutningarna Saxhyttan och bara en mindre del av Lindbastmorainmutningen förlängs, bara det mest otillgängliga området på 123 hektar behålls i ett år till, det område som undersökts minst.

Där har man borrat tre diamanthål under undersökningsåren och där satte mildvintern ifjol stopp för ytterligare undersökningar som man nu hoppas kunna slutföra om tjälen bärborrmaskinen.

Och borrar man i gråberg också här så har Ludvika Minings drömmar om en ny basmetallgruva norr om Nyhammar till slut blivit ett kapitel i historieboken.

Däremot tror man Tvistbogruvan nära Gräsberg där ett borrprogram startar till våren för att öka malmbasen i gruvan de fått bearbetningstillstånd för. Men först ska Kopparberg Mineral klara av det pågående borrprogrammet i Håkansboda i Lindesbergs kommun som är Kopparberg Minerals stora hopp i Bergslagen.