Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ger balans mellan kropp och själ

Yoga är sanskrit och betyder förening av kropp, tanke, själ och gud. Målet är att uppnå balans mellan kropp och själ. Yoga härstammar från Indusdalen som ligger vid gränsen mellan Indien och Pakistan och började troligtvis att utövas för 3 500-2 500 år sedan. Poweryoga är en västerländsk variant av yoga, som är mer fysiskt krävande än den traditionella formen.

Hos IOGT-NTO kan småbarnsföräldrar nu prova på poweryoga. Passen leds av Sofia Norgren från träningscentret Må Bättre i Falun. Barnen får leka i en sal bredvid och det är Emma Jonsson, också hon från Må Bättre, som aktiverar barnen. Yogapassen sker inom ramen för ett föräldraprojekt som heter Fenix.

– Jag fokuserar på lugnet och använder färre rörelser för att man ska komma in i dem, säger Sofia Norgren.

Under ledning av henne får kursdeltagarna stärka mage, rygg och träna balansen.

– Meningen är att de ska få avkoppling. Jag avslutar med djupavslappning, säger Sofia Norgren.

Deltagarna börjar med att sätta sig lotusställning. I rummet står en cd-spelare på ett bord och ur cd-spelaren strömmar lugn musik. På bordet står också levande ljus. Belysningen är dämpad.

– Var och en gör de övningar de tycker om och utövar yoga på sin egen nivå.

Vad är yoga för dig?

– Det är balans, stretch, styrka, uthållighet och att uppnå en inre känsla av välbefinnande. Många har en stressig vardag. Yoga ger en oerhörd energi.

Kan vem som helst börja med yoga?

– Alla kan börja. Man går in på den nivå man ligger på. Det är viktigt att lyssna på kroppen och att lyssna inåt. Det räcker egentligen med att man sätter sig ner.

Idag finns det omkring 200 former av yoga och 50 miljoner registrerade utövare. Gemensamt för alla dessa former är utövaren genom koncentration, andningsteknik och kroppsövningar ska uppnå balans mellan kropp och själ.