Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Geoparken Meteorum framtidsdröm

Kan information om meteoritnedslaget som bildade Siljansringen locka turister till regionen? Det tror de entusiaster som engagerat sig i projektet Meteorum som arbetar för att skapa en internationell geopark i Siljansringen.

– Det här är precis vad vi behöver, säger Renate Tegethoff Jobs i Visit Orsa. Hon är intresserad av geologi och har en vision om att en permanent utställning om meteoritnedslaget för 377 miljoner år sedan ska kunna ställas i Ordning någonstans i Orsa.

Nu har Renate kopplat in Högskolan Dalarna där studenter ska göra en geologisk karta över området. Utifrån den kartan ska sedan en tredimensionell modell byggas.

– Vi ska samla in kunskaper om alla platser där det finns spår av meteoritnedslaget.

Olof Herko på kommunens näringslivskontor berättar att det redan nu är många geologer som är här och gör undersökningar.

– Vi har ett antal platser som kan vara intressanta för besökare, bland annat Kårgärdesprofilen nedanför Skeer där det finns en informationsplats som berättar om meteoritnedslaget. Slipstensmuseet är ju också en plats som kan vara en del i en framtida geopark.

Olof Herko förklarade att kommunen är med och stöttar projektet.

– Men vi förväntar oss att entreprenörer ska se utvecklingspotentialen i Meteorum.

Tomas Jacobs från Rättvik som leder projektet Meteorum var i Orsa i onsdags kväll och berättade om planerna på att få Sveriges första geopark i Siljansbygden.

– Meteorum kan bli ett nytt starkt varumärke för Siljansbygden, tror Tomas Jacobs.

– Världsarvsklassat är högsta drömmen, säger Renate Tegethoff Jobs.