Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Geocaching är inte farligt"

– Rent generellt är geocaching inte farligt, det är ingen dödslek.
Det säger Falubon Jens Marklund, en erfaren utövare.

Den geocache som den nu avlidne mannen tros ha letat efter har suttit på bron sedan omkring 2006. Den sitter lättillgängligt, men å andra sidan måste man ha löst en uppgift hemifrån innan man kan hitta den, dess koordinater är alltså medvetet felangivna.

– Just den här har terrängfaktor 1, man skulle alltså kunna plocka den även om man sitter i rullstol. Svårighetsfaktorn är något högre, säger 24-årige Jens Marklund i Falun.

Man tycker att man alltid ska vara försiktig när man ger sig iväg.

– Som geocachare ska man inte ge sig på övermodigheter, erfaren eller inte. Därför är jag tveksam till att det var orsaken till den här mannens död, fortsätter han.

Jens Marklund har sysslat med geocaching i runt tre år, och är den i Skandinavien som hittat flest 5/5-cachar, alltså krångligast när det gäller både terräng- och svårighetsfaktor.

Han tycker att händelsen är mycket tragisk, vare sig det rör sig om geocaching eller inte.

– Väldigt tråkigt och ledsamt. Rent generellt är den här sporten ofarlig. Den finns i fem olika svårhetsgrader. Från början var det mest en pensionärssyssla, men nu är väldigt många unga aktiva, säger Jens Marklund.

Många har hört av sig till honom efter olyckan.

– På forumen vi har i Sverige sprids sådant här sig snabbt. Någon har även varit orolig för att det skulle ha varit jag som dött, säger han, och fortsätter:

– Ett känt dödsfall bland geocachare har tidigare konstaterats i Sverige. Då rörde det sig om felaktig utrustning eller bristande kunskap om hur den fungerade. Att sådant här händer får folk att tänka att geocaching är en dödslek, det är synd.

Påverkar det här ditt utövande?

– Ja, man får sig en tankeställare. Jag håller ju på med en ganska fysiskt krävande typ av geocaching. Vi behöver alla tänka oss för en extra gång innan vi gör något och vi behöver kunskap om vad vi gör.