Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genomsmärtantill skönhet

Det råder en aura av hemligheter och mystik över denna diktsamling. Vad menas med den gåtfulla och anspråksfulla titeln?

Annons

Ett par tecknade ögon pryder omslaget, är det en hänvisning till kontrollsamhället eller en djupdykning i gränsutplånande mystik?

Författaren är bosatt i Borlänge och chefredaktör för Dalarnas Författarförbunds medlemstidning Dalapennan. Utöver poesin sysslar han även med musik och teater, arbetar på sin debutroman och titulerar sig själv ”estetisk kreatör”.

När det är poesi han sysslar med så kan han liknas vid en haikudiktare med en god känsla för att kunna återge skönhet i en plågad värld.

Han börjar sin lyriska betraktelse med konceptionen av sig själv. Ett kontrakt med tillvaron tecknas där begränsningarna och prövningarna är legio. I ett antal haikudikter gestaltas en orosfylld värld:

Narkosfyllda moln

Mängder av dödsannonser

Allt är våran lek

Så skaldar han, med ekon av en smärtfullt klarsynt Bruno K Öijer. Woxlin vill emellertid mer än att fördjupa sig i eländets alkemi. Härav formen att utrycka sig i haiudikter, antar jag. Den inbjuder till att förfina den estetiska kontemplationen.

Och det gör han med bravur och ett stadigt handlag som lockar fram den eftersträvade kombinationen av det gåtfulla och det klara.  

Den där mannen som fanns överallt då, vad handlar det om? Känslan och behovet av närvaro i alla skeden, även de som upplevs som omöjliga går som en röd tråd. Egenskapen framför alla blir uthärdandet, med den nyckeln låses många dörrar upp.

Anders Lagerquist