Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Genom projektet "Sture på is" får barnen prova på att åka skridskor

Tack vare pengar från Skolidrottsförbundet kan elever på Stureskolan prova på att åka skridskor.
– Det är roligt, inte alls svårt, tycker Maria Daje i 3B.

Ladda ner den nya DT-appen i Appstore för Iphone eller här i Google play om du har en telefon med Android.

Stureskolans nystartade Skol-IF-förening riktar sig till eleverna i årskurs 3-6. I höstas sökte föreningen bidrag från Skolidrottsförbundet samt från Södra Dalarnas Sparbanks satsning "Tro, hopp och klöver" för sitt projekt "Sture på is".

– Svenska Skolidrottsförbundet delade ut pengar till Skol-IF projekt som gynnar integration och inkludering och utifrån detta skrev vi ihop en ansökan. Vi valde att satsa på olika slags aktiviteter på is, både inom- och utomhus, berättar Anna Rosén, textillärare på Stureskolan som håller i projektet tillsammans med kollegan Kristina Göras.

Föreningen tilldelades ett bidrag på 49 000 kronor, varav 34 000 kronor från Skolidrottsförbundet och resterande 15 000 kronor från sparbanken. Bidraget gör att elever på Stureskolan får möjlighet att prova på att åka skridskor i Bolidenhallen.

– Ungefär en tredjedel av Stureskolans elever har sitt ursprung i andra länder och många av dem har ingen tradition av att vistas på is. Då det är långt att ta sig till ishallen om man inte har tillgång till bil så erbjuder Skol-IF att betala bussen till och från ishallen för de elever som så önskar, säger Anna Rosén.

LÄS ÄVEN: Konferens om idrott och integration.

Under sex torsdagar, fram till sportlovet, kommer eleverna att vara i Bolidenhallen. DT besökte ett av dessa tillfällen och DT:s utsände fick inleda besöket med att hjälpa kompisarna Maria Daje, 3B, och Natascha Köpmans, 3A, med att knyta skridskor och knäppa hjälmar.

– Det här är första gången som vi är här med skolan, berättar tjejerna.

– Men vi har åkt skridskor ett par gånger förut. Vi ska prova att åka skridskor och spela lite hockeymatch och så, berättar Natascha Köpmans.

– Det är roligt, inte alls svårt. Men jag har ramlat ett par gånger, erkänner Maria Daje.

Vid torsdagarna i Bolidenhallen har eleverna hjälp av spelare från Hedemora SK.

– Vi kommer även att ha friluftseftermiddagar på Brunnsjön framöver. Där får vi hjälp av Brunnsjöns Vintervänner som kommer att ha lite utbildning i isvett med barnen. De får även prova att åka spark på isen och så. På Brunnsjön blir det mer långfärdsskridskor och pimpelfiske, här blir det mer hockey. Tack vare bidragspengarna kan vi köpa in skridskor och hjälmar som barnen kan låna, säger Anna Rosén.

I Bolidenhallen var det flera av barnen som var ovana på isen, men fick hjälp av kompisar som gav en hjälpande hand, eller av ett par ställningar som de kunde hålla balansen med.

– Vi har många barn på skolan som kommer från andra länder och som inte alls är vana vid att åka skridskor. Genom det här projektet får de möjlighet att prova det, säger Anna Rosén.

Läs fler nyheter från Hedemora.