Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Generella välfärden eroderar

Företag som bedriver bolag i skola, vård och omsorg påstår att vinst inom välfärden är en förutsättning för kvalitet och mångfald. Därmed har kvalitet blivit synonymt med frihet för riskkapitalister att plocka ut skattepengar ur vår välfärdssektor. I verkligheten förhåller det sig tvärtom.

För varje skattekrona som stoppas undan i något skatteparadis riskerar vi färre anställda inom äldreomsorgen. För varje skattekrona som riskkapitalisterna plockar ur välfärdsektorn riskerar skolresultaten att sjunka ytterligare. Och för varje skattekrona som försvinner ner i välfärdsprofitörernas fickor riskerar principen om allas rätt till lika vård att sättas ur spel.

Välfärd handlar om att vi som bor i Sverige ska kunna färdas väl genom livet. Men i dag upplever vi hur den generella välfärden eroderar. Sjukförsäkringen är skjuten i sank. Låginkomsttagare och personer med utländsk bakgrund tvingas av ekonomiska skäl avstå från tandvård. Och allt färre får sina arbetsskador godkända, samtidigt som arbetsskadeförsäkringen redovisar stora överskott.

Därför har LO tillsatt en välfärdspolitisk utredning. Den ska ta fram konkreta förslag på hur välfärdssystemen kan moderniseras för att svara upp till de krav på kvalitet och tillgänglighet som ställs av såväl medborgarna i vårt land som av samhället i stort.

LO-utredningen har också till uppgift att ta fram ett handlingsprogram för hur sjukförsäkringen kan utvecklas. Försäkringens regelverk, ersättningsnivåer och rätten till ersättning, liksom rättsosäkerheten i systemet och rätten till rehabilitering är några frågor som ska utredas.

En principiell översyn av hur tandvårdsförsäkringen kan förbättras och på sikt bli en del av sjukvården, hör också till utredningens uppdrag. Det behövs även en genomgripande analys över hur arbetsskadeförsäkringen ska vara utformad och ska tillämpas. I dag tvingas allt fler, oftast kvinnor, minska sin arbetstid för att istället ta hand om sina barn och äldre anhöriga. Bristen på barn- och äldreomsorg är därför ytterligare ett område som LOs välfärdsutredning ska belysa.

Det måste bli stopp på de orimliga vinstuttagen ur vår gemensamma välfärd. Våra skattepengar ska gå till det de är avsedda för.

Lena Johnsson

är vice ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Tobias Baudin

är LOs förste vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel