Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemenskap och konst i Vikmanshyttans stentryckeri

I Vikmanshyttans stentryckeri är skapandet i full gång. Fem konstnärer från olika platser i norden har samlats för att bo, äta, umgås och lära sig konsten i att trycka med sten.
– Att testa de olika materialen är en inspiration i sig, säger Suzanna Asp, en av deltagarna i workshopen.

Annons

Kursen som varar i fem dagar är ett samarbete mellan Länskonst Dalarna och Avesta Art. Jordi Arkö, konstkonsulent på Länskonst Dalarna tycker att det här är bra för konsten i Dalarna.

– I vinter kommer det att bli två utställningar och tryckeriet får chans att synliggöras. Det är nog många som inte vet om att ett stentryckeri finns så nära.

Men själva syftet med workshopen Plein Air, som betyder friluftsmåleri, är att skapa spännande möten och att ge konsten näring.

– Vitsen är egentligen att vi ska mötas och inte den färdiga produkten.

Runtom i lokalen ligger pappersark med olika mönster och färger. Som färg används feta kritor eller tuschpennor som målas eller ritas på kalkstenar i olika format. Men sedan kan redskapen se väldigt olika ut.

– Man kan rista i stenen med kniv eller färga med olika tyger. Man kan också sandpappra för att sudda ut färgen, säger Suzanna Asp, konstnär från Karlstad som bara har testat på stentryckeri litegrann tidigare. Just nu arbetar hon med ett mönster på en tredje sten. Färgen ska sedan tryckas på ett papper som tryckts med andra färger två gånger tidigare.

– Det gäller att tänka på att det som ritas på stenen blir omvänt på papperet.

Vid ett annat bord sitter Guangjuan Zhang som undervisar i konst på en skola i Stockholm. Hon skissar på en teckning föreställande två nallar med färgglad bakgrund.

– Jag tycker om färger för det ger energi. Sedan jobbar jag mycket med det paradoxala. Som här där jag har använt barnsliga färger men om man tittar närmare upptäcker du även något annat.

Och visst stämmer det, vid en närmare titt syns både en handgranat och handklovar som svetsar nallarna samman.

Helgen innan första advent kommer en utställning att hållas i Stentryckeriets lokaler där bilder från workshopen kommer att finnas med. Det kommer även att bli en utställning i Falun någon gång efter Lucia.