Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gemensam kampanj mot prostatacancer

I takt med att befolkningen blir äldre och äldre så kommer även andelen män som drabbas av prostatacancer att öka kraftigt.
– Men är sjukvården redo för det? Det är något som vi ska sätta fokus på under vår kampanj, säger Jan Holgersson, ordförande i patient- och anhörigföreningen ProLiv Dalarna.

Att det i oktober genomförs kampanjer och insamlingar för bröstcancer är vedertaget. Men att september månad faktiskt är prostatacancermånaden är inte lika känt.

– Vi har gjort lite aktiviteter här och där, men för första gången försöker vi nu göra en gemensam kampanj över hela Sverige, säger Jan Holgersson.

Just nu lever i Sverige cirka 70 000-80 000 män med prostatacancer. Om 20 år beräknas 150 000 män vara drabbade.

– Men är vården redo för det? I dag finns det få urologer och de börjar också bli gamla, säger Holgersson.

Det och många andra frågor kommer 25 patientföreningar, cancerföreningar och läkemedelsföretag tillsammans att försöka sätta i fokus under denna månad.

– Vi ska skriva insändare, debattera och informera på olika sätt.

I Dalarna drabbades 275 män av prostatacancer 2010. Samma år avled 89 dalkarlar av sjukdomen.

– Det är en sjukdom som sitter på fel sida av livremmen och därför är svår att prata om. Men vi måste börja informera mera om den och om vad vi gör i prostataföreningen, säger Jan Holgersson, ordförande i ProLiv.

I dag, den 12 september, står medlemmarna i Falu lasaretts entré för att informera om sjukdomen och föreningen.