Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Gefleortens Mejeri vill gå ihop med Arla

Gefleortens Mejeriförening och Arla Foods inleder förhandlingar om ett samgående. Det skriver Gefleortens Mejeri i ett pressmeddelande.

Vi sände live på torsdagsförmiddagen med representanter från Gefleortens. Se en repris här:

Företaget skriver i pressmeddelandet att man sedan början av 2017 sökt efter en extern partner eftersom man vill stärka den egna konkurrenskraften när det gäller produkt- och teknikutveckling.

Läs också: Gefleortens höjer mjölkpriset med en krona - bonden får 15 öre

Ägarna beslutade vid en föreningsstämma i Gävle i går enhälligt om att inleda förhandlingar om ett samgående med Arla Foods.

– Valet för ett framtida samgående föll på Arla Foods. För oss har det varit viktigt att den tänkta affärspartnern vill fortsätta utveckla såväl varumärket som mejeriet. Som en mindre regional mejeriaktör får vi det allt svårare att klara oss själva i den hårdnande internationella konkurrensen, säger Thomas Lundgren, ordförande för Gefleortens Mejeriförening i ett pressmeddelande.

Läs också (Plus): Handlare höjde priset på mjölken – pengarna gick direkt till ortens mjölkbönder

Gefleortens ägs av sammanlagt 68 mjölkbönder i Dalarna, Gästrikland och norra Uppland, och har en invägning som motsvarar 1,6 procent av den totala mjölkinvägningen i landet.

– Som företrädare för att bondeägt mejeriföretag är jag naturligtvis både glad och ödmjuk inför att Gefleortens väljer att fördjupa förhandlingarna med oss. Nu väntar en intern process inom Arla för att gå vidare i förhandlingarna, säger Arla Foods ordförande Åke Hantoft i pressmeddelandet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android