Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefleortens höjer mjölkpriset med en krona - bonden får 15 öre - tar adeln resten

Gefleortens mejeriförening vill göra vad de kallar en "historisk kovändning" och höjer nu priset till sina mjölkbönder i flera steg. I november höjs mjölkpriset ute i butik med en krona där 15 öre går till mjölkbonden.
I februari hoppas man på ytterligare 10 öre till bonden och tredje höjningen till sommaren. Kampanjen slår an till historien.

Annons

SE ÄVEN TV: Mer pengar till dalabönderna - DT besökte mjölkbonden på Floda gård

Ett av Sveriges minsta mejeriföretag, Gefleortens mejeriförening, förbereder ett trendbrott där Arlas prissättning styrt länge. Gefleortens räknar med att handeln och konsumenterna ställer upp för nu måste de svenska mjölkbönderna räddas.

– Det är första gången vi höjer baspriserna, en första höjning av två, förhoppningsvis tre höjningar. Nu tar vi hjälp av konsumenterna. Vi måste betala våra bönder bättre annars har vi inga bönder kvar om vi inte får till ett trendbrott, säger Anders Eriksson, marknads- och försäljningschef på Gefleortens som bara tillverkar färskmjölksprodukter.

LÄS ÄVEN: Mjölkproduktionen i Dalarna ökar

Gefleortens mejeriförening berättar inte till skillnad från giganten Arla om vad mjölkbonden får, Arlapriset, men det är allmänt känt att Gefleortens mjölkbönder får bättre betalt än en Arlabonde men Anders Eriksson förnekar inte att det finns en koppling till Arlapriset.

Anders Eriksson vill dock inte dementer, och inte kommentera DT:s uppgifter om Gefleortens plan på att höja mjölkpriset med en krona och i november där bönderna får 15 öre mer och i februari ytterligare 10 öre och i ett tredje steg till midsommar.

– Styrelsen har beslutat att det är mjölkpriset vi höjer, hade vi höjt på hela sortimentet hade det naturligtvis blivit mer till bönderna. Men mjölken är vår största del av totalvolymen, säger Eriksson.

DT uppskattar att drickmjölk står för närmare halva mejeriets volymen.

Mjölken säljs dels till via dagligvaruhandeln och till kommun och landsting. Konsumentmjölken är en del som slår igenom nu och i februari så är det mjölk till kommun och landsting.

Eriksson berättar att man nu sitter i förhandlingar med kommuner (utom Rättvik som byter till Arla) och landsting om en motsvarande justering och det låter positivt för att få igenom höjningen i februari.

Men en kovändning med en ko skrudad som en drottning, funkar det?

– Dem vi testat den lite humorinspirerade historiska kopplingen på gillar den, trendbrottet symboliseras av en riddarkoppling. Vi har tidigare haft en kampanj om att våra kor får bättre och dyrare foder utan inblandning av sydamerikansk soja, berättar Anders Eriksson om kampanjen som gick under temat att deras kor "inte äter regnskog" som kritiserade att man skövlar regnskog för att odla soja.

Och den tredje kossan i den kommande kampanjen är smyckad som en krigarkonung som utmanar dansken.

Det är vi som producerar Dalamjölk

Erik Roos & Göran Bulai, Robu lantbruk, Gagnef

Bengt & Kristina Samuelsson, Österfors gård, Gagnef

Botans Lantbruk, Rättvik

Ingemar & Anki Arvidsson, Kvarnfors lantbruk, Gustafs

Joakim & Linda Borgs, Borgs lantbruk, Gustafs

Kjell, Ann-sofie & Gustav Arvidsson, Burns lantbruk, Gustafs

Klas Danielsson, Guldsmedsbo, Stora Skedvi

Torsten Gustafsson & Elisabeth Halvarsson, Spikgårdarnas lantbruk, Stora Skedvi

Per, Lena & Daniel Eriksson, Floda gård, Borlänge

Stiernhööks gymnasiet, Rättvik

Ekologiskt

Erik och Martin Bengtsson, Sundborns Lantbruk i Karlsbyheden

Fakta Gefleortens mejeriförening

- Ägs av 78 mjölkproducenter i Gästrikland, norra Uppland, och Dalarna.

- Producerar Dalamjölk som kommer från gårdar i Dalarna. Gefleortens lämnar Dalagårdsgaranti. Liksom de ekologiska produkterna hålls Dalamjölken åtskild från övrig råvara genom hela produktionsledet. Dalamjölj, 14 miljoner kilo

- Vägde in 47 miljoner kilo lokalproducerad mjölkråvara under 2015.

- Andelen ekologiska råvaror står för sju miljoner kilo.

- Producerar endast färska mejerivaror som mjölk, fil, yoghurt, crème fraiche och gräddfil.

- Volymmässigt största produkten är mellanmjölk, 1,5 liter.

- Dessutom sker viss tillverkning av livsmedelskedjornas egna märkesvaror som Turkisk yoghurt till ICA, creme franchie till Coop.