Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gefle i allsvensk topp

Annons

En 2_1-seger på Strömvallen gav allsvenskan en ny serieledare.

Men nej, det är inte Kalmar som toppar _ utan Gefle.

Bara fem omgångar har spelats och det är tätt, tätt, tätt i tabellen. Men visst känns det lite som upp-och-ned-vända-fotbollsvärlden när det var Gefle och inte Kalmar som gasade på i andra halvlek, och som fullt rättvist vann och gick från elfte till förstaplats.

Vad det beror på?

En nykomponerad backlinje som snabbare än väntat hittat rätt, och som den här gången raderade ut Kalmars sjärnanfallare Ari och Cesar Santin.

Och förstås allsvenskans nye målspruta Johan Oremo. Han avgjorde senast mot Gais, han avgjorde nu också genom att göra bägge målen.

På läktaren satt enligt uppgifter till TT representanter från holländska proffsklubbar (Feyenoord, AZ Alkmaar och PSV Eindhoven) för att specialstudera brassarna i Kalmar _ då stal en 20-åring från Mohed i Hälsingland all uppmärksamhet.

Han är fullt nöjd med att ligga med i toppen av både tabell och skytteliga.

Det var Oremos ständiga vilja att springa i djupled som avgjorde matchen. Gefle, då i 1_0-ledning, spelade tillfälligt med en man mindre eftersom mittbacken Anders Wikström tvingats avbryta med en huvudskada när Daniel Westlin fiskade upp bollen på högerkanten.

Han spelade den rakt upp till en Oremo på språng. Det blev en duell med Kalmars erkänt svårflörtade Patrik "Bagarn" Rosengren.

Plötsligt var Oremo först på bollen och rullade in den under Petter Wastå.

Att Cesar Santin efter snyggt väggspel reducerade till 2_1 på övertid betydde bara att brassen gick upp i ensam skytteligaledning, det var hans fjärde mål för säsongen.

Att leda serien, om än bara tillfälligt, gillar Gefles matchvinnare som nu gjort lika många mål som Malmös Junior.

Kalmartränaren Nanne Bergstrand hade inget att glädjas åt efteråt:

När Johan Oremo skickade in 1_0 med fyra minuter kvar av första halvlek var det hemmalagets första avslut på mål.

Medan Per Olsson talade om "förmånen att som idrottsledare få uppleva Oremos verkliga genombrott" bekymrar sig Bergstrand om Aris måltorka. Förra årets succéanfallare missade ett friläge i första halvlek, blev totalt utraderad i andra och byttes ut med en kvart kvar.

Dessutom tvingades Fabio Augusto kliva av redan i paus med en fotledsskada.

TT

Mer läsning

Annons