Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge inga CSN-lån för studier i Syrien

Sveriges stuprörsförvaltning där varje myndighet sköter sig själv enligt regelverk utan att hängrännor binder ihop det till en helhet är dåligt lämpad för vår tid. I solskenstider då alla vill gott och gör gott är det en utmärkt förvaltningsprincip, men för den med onda eller åtminstone med tveksamma avsikter finns många luckor.

Skulle du kunna tänka dig göra dina högre studier i Syrien, ett land som slits sönder av inbördeskrig mellan en lång rad fraktioner, däribland en brutal diktator och mördarsekten Daesh? Troligen inte, och UD avråder sedan 2011 resor till Syrien över huvud taget.

Läs mer: Det är inte flyktingarna som är problemet, det är stuprören

Trots det får just nu tre svenskar CSN-pengar för studier i landet, sedan konflikten bröt ut är antalet ett 15-tal enligt Sydsvenskan. Orsaken är att CSN inte tittar på helheten kring landet utan bara om standarden på utbildningen är godtagbar och om det finns godkänd tillsyn av utbildning.

Ingen rimlighetsbedömning görs om vilken kontexten är och vilka möjligheter som finns att bedriva studier i landet, eller för den delen vilka krafter kan som kan komma att utnyttja pengarna från CSN direkt eller indirekt.

Självklart behöver CSN ett regelsystem som gör att myndigheten kan plocka bort länder av särskilda skäl trots att de på papperet uppfyller de grundläggande kraven.

Läs mer: Efter terrorn i Paris - i natt är vi alla fransmän

I samband med belgisk polis dödade terroristen Mohamed Belkaid, som har knutits till terroristdådet i Paris där 130 människor mördades i november 2015, visade det sig att den i Märsta folkbokförde Belkaid också satt som suppleant i två företagsstyrelser i Sverige. Ordinarie ledamot i båda fallen var en 50-åring som plundrat bolag.

Det som är anmärkningsvärt här är att Bolagsverket inte gör någon kontroll av uppgifterna som lämnas in till verket. Det innebär att du kan bli anmäld till ett uppdrag utan att du vet om det, eller att falska uppgifter som namn eller personnummer lämnas in med en falsk namnteckning. Bolagsverket har inte till uppgift att köra uppgifterna till exempel i folkbokföringen.

Det här är bara två exempel på brister i svensk förvaltning där vi kan försvåra för den som inte har goda avsikter utan att för den skull göra inskränkningar i det öppna samhället. Sverige behöver bli klokare genom att se helheten.

Läs mer: Ta ifrån extremisterna pengarna

Sverige är på väg i vissa samhällsområden att bli bättre på helhet. Det visade sig i MSB:s utredning om stärkt kris efter Västmanlandsbranden där handlingsprincipen förs fram istället för principer som cementerar stuprören.