Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ge föräldrar möjlighet att själva få ta hand om barnen

I dag är det inte en norm eller självklarhet att ta hand om sitt eget barn, som det varit tidigare i mänsklighetens historia. Däremot är det helt normalt att lämna ifrån sig det ettåriga barnet, ibland gråtandes, till en plats som det inte alls känner igen särskilt väl. Många föräldrar vill egentligen inte göra det för det känns fel, men de måste, eftersom det inte finns något annat alternativ om man inte kan leva på endast en inkomst. En del föräldrar tror dessutom att detta är något nödvändigt, att barnet inte kommer bli tillräckligt stimulerat eller utvecklas som det ska om det inte får gå i förskolan. Inte så konstigt egentligen, det är ju de signalerna man sänder ut när förskola är det enda alternativet som erbjuds när föräldradagarna tagit slut.

Jag tycker att förskolan kan vara ett bra alternativ om den har små barngrupper, hög personaltäthet och känns som en bra lösning för de familjer som väljer det. Men alla familjer är inte likadana. Vissa barn behöver mer tid med föräldrarna innan en separation kan kännas okej. Det finns föräldrar som vill satsa på att ge barnet mer tid, stärka anknytningen, lära känna sitt barn och följa utvecklingen. I vissa kommuner finns vårdnadsbidraget och där finns det i alla fall en möjlighet, och en liten bekräftelse på att det faktiskt inte är en helt galen önskan, att få ta hand om sitt barn själv. Tyvärr finns detta inte i Falun. Jag tycker att det är mycket märkligt, sorgligt och onaturligt att det inte finns något annat än förskola att välja på.

Sofia Boberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare