Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pelletsfabriken startar redan i januari – framtiden ljus för Ala

Stora Ensos koncernchef Karl-Henrik Sundström tror på Alas framtid. Med 160 satsade miljoner i anläggningar känner han sig nöjd. Förväntningar finns även på en produktionsökning, och pelletstillverkning startar redan efter årsskiftet.

Annons

I två dagar har Ala-sågen legat i fokus för Stora Ensos koncernledning. Med 26 000 anställda i 35 länder och med en omsättning på 10 miljarder euro i ryggen besökte styrelsen Ala för att dels se processen från skog till färdig produkt, men framför allt för att se de nya anläggningarna som byggts under året.

Läs även: Stora Enso storsatsar på Ala sågverk

Stora Enso Ala Sågverk Karl-Henrik Sundström visar en fönsterkomponent som kan vara en bricka till framtidens klimatsmarta byggande.

Koncernchef och vd Karl-Henrik Sundström var imponerad över vad han såg i Ala.

– Det ser ljust ut. Vi investerar bland annat i en ny pelletslina och en ny panna för att göra bruket ännu mer konkurrenskraftigt, säger han.

Fastbränslepannan på 15 megawatt är i det närmaste klar.

Investeringen är på ungefär 160 miljoner kronor. Drygt 100 miljoner av dem går till den nya pelletsfabriken. Resterande investering dubblerar sågverkets energiproduktionen med den nya fastbränslepannan som ger ytterligare 15 megawatt.

Läs också: Satsning kan lyfta Ala

Arbetet med anläggningarna har gått över förväntan, vilket innebär att pelletsfabriken startar produktionen redan i januari nästa år, om bara två månader.

Ala Sågverk är klar med pelletsfabriken inom två månader. 95 000 ton kommer årligen att kunna förse 15 000 villor med värme.

Företaget håller som bäst på att anställa personal till pelletsfabriken. Det blir i överkant av vad som tidigare förmedlats. I pelletsfabriken kommer ett tiotal personer att jobba.

Produktionen är beräknad till 95 000 ton per år, vilket motsvarar uppvärmningen av 15 000 villor under ett år. Försäljning riktar sig dessutom huvudsakligen till villaägare i regionen.

Satsningen på bio-energi ligger också i linje med Stora Ensos bidrag till en koldioxidneutral värld. Företaget undersöker möjligheten att starta tillverkning i Grums i Värmland av korslimmat trä som kan ersätta stål och betong i byggkonstruktioner.

Läs också: 150 miljonerssatsningen i Ljusne: personalen gav stående ovationer

Stora Ensos divisionschef Jari Suominen tror att framtidens byggmateriel är trä.

– Det har stor potential och konkurrerar med stål och betong. Nu ska vi övertyga arkitekter hur man bygger, säger divisionschef Jari Suominen.

Som en blåslampa i utvecklingen går det minskande kassaflödet från bland annat tidningspapperstillverkningen till övriga grenar inom träsektorn. Det ger för Alas del ringar på vattnet.

– Det kan eventuellt påverka Ala. När förstudien är klar nästa år kan det kan det driva hela vårt erbjudande på byggmaterial, säger Karl-Henrik Sundström, (den förstudie han syftar på är hur satsningen på byggkontruktioner i trä ska gå vidare).

Med en redan förväntad ökning av produktionen av komponenter till fönster nästa år, är sågverkschef Christer Rosén nöjd med besöket och vad han får höra.

Sågverkschef Christer Rosén är nöjd med koncernledningens besök.

– Det här är helt klart framtiden, säger han.

Koncernchefen får också frågan om Ala sågverks framtid.

– Alas framtid ligger i Alas händer. Om de fortsätter leverera är jag inte orolig, säger Karl-Henrik Sundström.

Koncernchef och vd Karl-Henrik Sundström presenterade, också som brukligt vid anläggningsbesök, bolagets tredje kvartalsrapport. Resultatet landade på 219 miljoner euro. Vinstmarginalen ligger i linje med förväntningarna. Det är också femte kvartalet i rad med vinster över 10 procent.

Stora Enso Ala Sågverk. Pelletsfabriken installeras för fullt, om bara två månader ska den vara i drift.

Mer läsning