Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Garpenberg 2.5 - Sveriges näst största byggarbetsplats

Nu börjar Bolidens miljardsatsning på gruvan i Garpenberg synas tydligt ovanför grantopparna. Drygt 500 personer är sysselsatta på den gigantiska byggarbetsplatsen. När deras arbete är klart våren 2014 ska 2,5 miljoner ton malm brytas i berget. Det är nära nog en fördubbling av dagens produktion.

Annons

En helt ny horisont öppnar sig redan när man kommer till Garpenberg. Från Finnhyttedammen mitt i byn såg man tidigare ut över milsvida skogar. Nu reser sig den 68 meter höga berglaven över skogslandskapet. Ett grått betongtorn som ska rymma maskineriet för den väldiga berghissen som ska frakta upp 28 ton malm per lyft ur berget.

En annan siluett börjar ta form ovanför skogsranden. Det man ser är anrikningsverket där de värdefulla metallerna, zink, silver, koppar, guld och bly ska skiljas från gråberget. Stommen är rest men ännu är inte alla de silverfärgade väggelementen på plats.

– Välkomna till den nya gruvbyn mitt i skogen, hälsar Peter Richardson, projektledare för Garpenberg 2.5 som Boliden kallar sitt gruvprojekt med anspelning på produktionsmålet.

Han syftar på myllret av blå baracklängor som har monterats upp intill byggarbetsplatsen. De rymmer bland annat kontor för Bolidens egen personal och för entreprenörerna samt en matsal där hundra personer åt gången äter i skift. Flertalet av längorna i barackstaden innehåller dock omklädningsrum med klädskåp för 400 personer.

– Just nu jobbar mer än 500 personer med gruvbygget. Under våren 2013 när de enorma malmkvarnarna i anrikningsverket och annan utrustning monteras kommer arbetsstyrkan att vara som störst med över 600 personer sysselsatta, förklarar Peter Richardson.

Det betyder att Garpenberg 2.5 är en av Sveriges största byggarbetsplatser. Enligt Sveriges Byggindustriers Byggtermometer är gruvbygget det värdemässigt näst största byggprojektet som påbörjats under de senaste 12 månaderna.

Första plats intar Mall of Scandinavia, en affärsgalleria som byggs intill den nyinvigda Friends Arena i Solna, Störst av alla pågående byggen i landet är Nya Karolinska sjukhuset i Solna där 3 700 personer beräknas jobba nästa år, men det projektet har pågått en längre tid.

– Vi i har också ett byggvaruhus i byn, säger Peter Richardson och pekar på en länga prydd med byggkedjan Ahlsells logga. Inne i butiken kan man hitta det mesta i verktygsväg och personlig skyddsutrustning.

– Just nu är kaffe den mest sålda produkten, men även saft, godis och kakor säljer bra, säger butiksföreståndaren Stefan Hedlund från Borlänge.

Bland färdiga huskroppar och byggnader där bara grundfundamenten är på plats dundrar frontlastare, dumprar, grävskopor och mer svåridentifierade fordon på larvfötter fram i alla riktningar. Överallt ser man byggjobbare i orangea eller knallgula overaller i rörelse.

Allt som byggs har gigantiska dimensioner. Enbart kulverten som ska förse gruvan med friskluft mäter fem gånger sex meter. De nyligen monterade fläktarna har en diameter på 2,4 meter.

Utbyggnaden under jord har kommit längst. Personschaktet är färdigborrat ner till nivån 1075 meter. Där ska hissar monteras som kan lyfta 40 personer åt gången upp och ner i gruvan ska monteras,

Malmladan vars spetsiga tak kommer att synas på långt håll blir den största byggnaden på området. Än så länge är bara källaren klar. Där ska malmen rasa ner på ett band för vidare transport till anrikningsverket.

Att hitta tak över huvudet har hittills inte varit något stort problem för de drygt 500 som jobbar här.

– Många bor i södra Dalarna och dagpendlar, en del bor på Vandrarhemmet och i Skogshögskolans tidigare studentrum. Jag själv och många andra hyr lägenheter här i Garpenberg eller i Hedemora, säger Peter Rickardson som kommer från Skellefteå.

– Vi jobbar från halv sju på morgonen till halv sju på kvällen, så några problem med fritidssysselsättning har vi inte. Man jobbar, äter, sover och jobbar igen. Vi är vana att ligga ute på jobb långt hemifrån. Jag bor i Orsa och Garpenberg är ju inte långt bort, säger snickaren Björn Larsson som sedan i maj i år arbetar på gruvbygget.