Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gammelstuggu blev som ny

Det tog ett år, men gammelstugan blev som ny, och första barnbarnet har en framtida tillflykt med garanterad kokontakt.
Murstocken var sprucken, golvet ruttet och panelerna blev till pulver... men nu är sista listen och tröskeln på plats. Pralin-hot går nämligen hem, särskilt om de verkställs.

Annons

Gammelstuggu sattes upp vid Janisesgården 1865. Tidigare stod huset på andra sidan riksvägen, förr var det vanligt att man skiftade arv genom att plocka isär timrade stugor och flytta dem med sig till nya gårdar.

Länge användes huset som sommarstuga av gårdens folk – hit flyttade man ut under den varma årstiden, så vinterstugan fick vädras och golven därinne fernissas.

Gården ligger så fint i Gagnefsbyn Gröntuf, eller Gröntuv som Trafikverket framhärdar med på skyltarna. Många protestbrev har det blivit genom åren mot felskrivningen.

Paret Sjöström har älven i ryggen och utsikt genom portlidret över lilla Sörbysjön, även känd som Pelikansjön – nynamnad efter den exotiska besökaren som landade här för ett år sedan.

Sven Sjöström köpte Janisesgården 1970. Då var extrahuset redan rejält förfallet. Under många år använde han det som förråd, men så gick han i pension, fick tid över och blev farfar.

– Jag vill ju att han ska ha någonstans att bo när han kommer upp från Stockholm, säger Sven Sjöström och konstaterar att mycket mu är det när Noah kommer på besök – för kor i många kulörer betar på andra sidan gärdesgården.

Så Sven och Maggie Malm Sjöström satte i gång. Bara röjningen tog två månader, 60-70 bananlådor med sparade grejor åkte ut. Men för ett år sedan kunde Sven börja mäta upp timret.

Golvet i bottenvåningen var ruttet, gräs och rosenskott växte inne i köket. De fick börja med att ta dit en minigrävare och kara ur torpargrunden. Ett tag vilade huset på domkrafter, hela fem stockvarv måste bytas och nytt bjälklag läggas in.

Panelerna blev bara pulver när man ruckade på dem, och murstocken var så sprucken att den inte gick att rädda. Nu finns en ny murad på samma vis, med bakugn och allt.

Paret Sjöström öser beröm över alla hantverkare, ingen nämnd och ingen glömd. Men de vill ändå lyfta fram Ronny, Peter och Lennart från Timring och byggnadsvård i Dala-Järna – bättre hantverkare finns inte att få.

– De har rynkat lite på pannan när vi sagt hur vi vill ha det, och sedan hittat en lösning, säger Sven Sjöström.

Mycket i huset måste alltså bytas ut, men golvet i farstun är kvar, med instegsgropen innanför tröskeln – den lilla fördjupning som blev lite till höger när gårdsfolket trampade in med järnbeslagna skor.

– Det kändes rätt i huset att få knyta ihop så mycket som möjligt med det gamla, samtidigt var vi lite rädda att det skulle bli bu-stuga här inne, säger Sven och syftar på den furupanel som ofta täcker väggarna i fäbodstugor. Han och Maggie valde en ljusare väg.

– Vi har försökt hålla stilen från förra sekelskiftet, men ändå skulle det vara funktionellt, säger Maggie Malm Sjöström som varit bra på att fundera ut praktiska lösningar, som till exempel hur man bäst skulle vinkla väggen 45 grader i vindsrummet, så att tv-skärmen syns, utan att det blir ett vasst hörn.

Sju lager tapeter rev de bort i köket, sedan hittade de en tapet med sekelskiftesmönster som liknade en av de tidigare årgångarna. Under snedtaket ovanpå har de låtit bondsyrenen utanför fönstret bestämma färg på hela rummet.

Den lilla kammaren intill köket har blivit ett rymligt badrum. Den runda kakelugnen från Laknäs som stod där gick tyvärr inte att rädda.

– Vi deppade en fredag eftermiddag. Sedan gick vi ut på Blocket på morgonen och hittade den här i Vika utanför Falun: Nedplockad, rengjord, uppmärkt och lagd i kartong. Det var bara att ta pickupen och åka och hämta, berättar Sven och visar den maffiga mörkgröna värmekällan.

Resten av lösöret är en blandning av ärvt, samlat, köpt på nätet och loppisfynd.

För någon månad sedan tog Maggie Sjöström ett steg tillbaka och så hur fint det blivit – ett fungerande boende med två rum, kök och badrum.

– Jag ringer Pralin, sa hon.

– Gör det du, sa Sven som trodde hon skojade... Men Pralinredaktören tände på tipset och några veckor senare hade vi bokat tid.

– Då blev jag ju tvungen att fixa de sista detaljerna, säger Sven och ler.

"Huslig förnöjsamhet är himmelsk lycksalighet" står det snirkligt broderat på väggbonaden… Jo, det ligger något i det säger Maggie och Sven Sjöström.

– Nu har vi gått i mål, säger de. Nu står huset i hundra år till, minst.

Annons